Црепаја одолела суши нема веће штете на кукурузу и шећерној репи

Аутор: draganadpetrovic
442 посета

У Црепајачком атару завршена је жетва сунцокрета, а ових дана захуктава се берба кукуруза. Суша није нанела већу штету кукурузу и шећерној репи, најзаступљенијим пољопривредним културама на овом подручју, али је соја подбацила и на појединим парцелама приноси су преполовљени.

У Црепајачком атару који се простире на 12.000 хектара кукуруз је традиционално најзаступљенија пољопривредна култура. Захвата око 6.000 хектара, а ратари кажу да је у добром стању упркос неповољним временским приликама. Томе су допринеле обилне падавине пре двомесечне суше које су смањиле штету, као и чињеница ца Црепаја има најквалитетније земљиште у овом делу Војводине.Прошле недеље почела је спорадична берба кукуруза, али тренутно има доста влаге па се очекује да ће се овај посао захуктати тек за десетак дана.

„Очекујемо да ће на неким парцелама род бити од 5 и по до 6 тона по јутру, односно вагон по хектару. Ако се зна да је цена 28 „Алмекс“ је изашао са ценом 28 плус ПДВ изађу лепе паре“, саопштио је Драган Јованов, пољопривредник из Црепаје.Берба кукуруза требало би да буде завршена половином октобра.

Илустрација: Берба кукуруза требало би да буде завршена половином октобра

У Црепајачком атару суша је највише штете нанела соји. Први приноси прилично су разнолики и крећу се од 700 килограма до тоне и по по хектару.

„Ако се зна да је просечан принос соје у Црепаји 3 тоне по хектару може да се види колико је ове године подбацила. Сунцокрет је добар, приноси су од 1.800 до 2.500 t/ha. И цена је отишла горе. Обећали су 73 динара и мислим да је то добро“, додао је Јованов.

Због близине шећеране у Ковачици, у Црепаји је традиционално репа једна од најзаступленијих пољопривредних култура. Суша јој није нанела штету и пољопривредници очекују добар принос као и проценат шећера у корену.

У последних пар недеља било је више падавина што је уз појачано испаравање довело до појаве церкоспоре. Урађени су одговарајући третмани против ове болести и не очекује се да ће она битно утицати на проценат шећера у корену. Вађење репе почеће у првој недељи октобра, а ратари кажу да она за нешто мање од месец дана, ако је у доброј кондицији, може да повећа принос и до 1 вагон по хектару.

Илустрација: Произвођачи шећерне репе задовољни бескаматним кредитирањем од 500 евра по хектару

Тврде да су задовољни сарадњом са шећераном у Ковачици. Тренутна цена репе је 5 и по динара по килограму. Шећерана даје гратис 100 евра по хектару као вид стимулације и 500 евра бескаматно по хектару пољопривредницима којима је потребан новац унапед. Пред почетак кампање знају це и цене за следећу годину.

„Ми већ знамо цену за 2023 годину. То је 0,52 еура или 6,70 динара. Шећерана даје 50 одсто семена гратис и то је сада новина. Имамо поново и бескаматно кредитирање од 500 еура по хектару“, рекао је Јованов.

Ове године шећерна репа у Црепаји простире се на 800 хектара. Настојања су да се уз стимулансе које нуди шећерана у Ковачици производња врати на период из 2018. године када је, кажу пољопривредници, под репом било око 2.000 хектара.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/u-crepajackom-ataru-susa-nije-nanela-vecu-stetu-kukuruzu-i-secernoj-repi-ali-je-soja-podbacila_1373496.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар