Цене ђубрива преполовљене, коначна стабилизација на јесен

Аутор: draganadpetrovic
482 посета

Цене ђубрива на тржишту драстично су пале у односу на прошлу годину, што је назнака да криза у овом сектору полако пролази.
– Цена пшенице је упола нижа, а уљане репице и више него двоструко. Истовремено преполовљена је и цена ђубрива. Видимо тенденцију да примарни пољопривредни производи и даље појефтињују. Према свим дешавањима можемо да закључимо да криза у овом сектору полако пролази – изјавио је за „Политику” Станко Поповић, власник „Elixir групе”, која је водећи домаћи произвођач минералног ђубрива.

Предвиђања америчког министарства пољопривреде УСДА за укупну светску производњу и потрошњу житарица указују да ће ове године и производња и прелазне залихе бити веће него прошле године.
– Мислим да се враћамо на старе цене хране, када говоримо о примарној производњи. Али док та пшеница стигне до производа у супермаркетима потребно је време. Уз поскупљење струје и раст плата тај драстичан пад неће се осетити у малопродаји, јер се цене хране не враћају тако лако – нагласио је Поповић.

Илустрација: Цене ђубрива на тржишту драстично су пале у односу на прошлу годину, што је назнака да криза у овом сектору полако пролази

Када је реч о потрошњи ђубрива, у Србији су га пољопривредници овог пролећа мање примењивали, али Поповић очекује стабилизацију до јесени јер тренутно изгледа да су тензије прошле као и несташице на тржишту, какве смо имали у 2022.

Наравно, тензије остају и овакве прилике би се могле прогнозирати уколико се споразум о црноморским путевима настави и не буде било трговинских баријера. Европско тржиште без руског тржишта не може да се снабде и задовољи потребе аграра. Тренутно постоји квота од 2,5 милиона тона ђубрива и то је озбиљна количина која нема одакле да дође на европско тржиште, осим из Русије, напомиње Поповић.
Према подацима Републичког завода за статистику из новембра 2022. минерална ђубрива у Србији су за годину дана поскупела чак 126 одсто. Још у фебруару на међународном терминском тржишту цена урее пала је на ниво из јануара 2021. Портал „Агрархојт” објавио је да је то био јасан сигнал да је тренд пада и даље присутан иако су у току биле набавке ђубрива за пролећну сетву. Све ово, по објашњењу стручњака, изазвала је глобално ниска тражња за прихраном усева. Блумберг је у исто време објавио да би пад трошкова могао да охрабри пољопривреднике да поново почну да примењују више ђубрива, подстичући производњу, што би истовремено утицало да се смање трошкови хране за потрошаче који су такође погођени историјском инфлацијом.

Илустрација: Због високих цена и пољопривредници су смањили употребу минералних ђубрива

Међутим, стручњаци су упозорили да се ђубриво глобално и даље слабије продавало јер пољопривредници избегавају да се излажу високим трошковима док су цене њихових производа неизвесне.

За пшеницу је прихрана азотом неопходна и то бар у два до три наврата крајем зиме и почетком пролећа.

Извор: https://www.agrotv.net/drastican-pad-cena-djubriva/

Srodni tekstovi

Оставите коментар