Хоће ли нижа откупна цена малина угасити малињаке?

Аутор: draganadpetrovic
498 посета

Иако до бербе првих плодова малине има још три мјесеца, поједини откупљивачи у Републици Српској тврде да због тешке ситуације на тржишту произвођачи могу да очекују много ниже цене у односу на лањске, због чега многи малинари планирају да одустану од производње.Припремни радови у малињацима почињу, а малинари, поучени прошлогодишњим искуством, још размишљају да ли да одустану од ове некада перспективне пољопривредне гране или наставе са узгојем чекајући боља времена.

Према њиховим речима, због презасићености тржишта многи малинари су свој род били приморани да продају и по нижој цени од договорене, док неки још чекају и новац од хладњачара.

Хоће ли нижа откупна цена малина угасити малињаке?

Власник највеће хладњаче у регији „Агро др“ Петко Ранкић каже да за ову годину још нису утврдили откупну цену, која ће, како тврди, сигурно бити знатно нижа у односу на лани, када је произвођачима за килограм малине плаћано 8,5 КМ.

– Прошле, као и претходних година, откупио сам око 1.000 тона малине од произвођача. Извозна цена ове воћке лани је била 2,2 евра и кад на то додамо још најмање по евро за материјалне трошкове, може се видети у коликом смо губитку били – казао је Ранкић истичући да је све лањске обавезе према произвођачима, упркос проблемима, измирио.
Додао је да су мали хладњачари такорећи уништени и немају никакву перспективу нити било какву идеју за ову годину.

Илустрација: Имајући у виду ситуацију на тржишту многи малинари из Републике Српске размишљају шта да раде

Председник Управног одбора Удружења „Виламет“ Иван Стојановић, који заступа малинаре са подручја општина Братунац, Милићи и Сребреница, рекао је да има произвођача који још нису добили сав новац за свој род.

– Сви причају да ће ове године мање улагати, јер ће бити нижа откупна цена. Међутим, проблем је ако једне године не обрађујеш и не улажеш у малину, касније требају две-три године да се опорави – казао је Стојановић.

Према његовим речима, многи ће ове године проредити малињак, а неки ће и одустати од производње.

– Произвођачи који нису наплатили прошлогодишњи род сигурно неће имати од чега ни да уложе ове године – рекао је Стојановић.

Произвођач малине Драгомир Павловић из Теслића, који малине узгаја на пола хектара, каже да ће, ако откупна цена падне, многи одустати од производње.
– Имао сам луду срећу да прошле године продам сав род малине, али има још људи који воће држе залеђено у хладњачама. Имајући у виду ситуацију на тржишту, озбиљно размишљам да ове године направим паузу у производњи. Размишљам да ове године постојеће малине покосим како би идуће године био бољи род. Углавном, видећу још, зависи колика ће откупна цена бити за малину ове године – казао је Павловић.

Илустрација: Неизвесна сезона брине узгајиваче у Републици Српској

Проблеми у малинарству присутни су и у региону. Према писању црногорских медија, у тамошњим хладњачама налази се 350 тона прошлогодишње малине, због чега хладњачари и малинари од ресорног министарства траже решење проблема. Неизвесну сезону очекују и произвођачи малина у Србији, јер многи од њих још нису успели да наплате прошлогодишња потраживања, док у хладњачама стоје хиљаде тона рода.

Извор:https://www.agrotv.net/niza-otkupna-cena-gasi-malinjake-u-republici-srpskoj/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар