Хоће ли висока откупна цена мотивисати малинаре да улажу у малињаке?

Аутор: draganadpetrovic
454 посета

Из године у годину у српским малињацима пада принос, а на то утиче и учесталост елементарних непогода. Међутим, висока откупна цена за ово воће мотивисала је произвођаче да се посвете унапређењу и инвестирају више у квалитет рода.Породица Араповић део годишњег одмора и распуста искористи током бербе малина. Не ангажују бераче, али су се одлучили за сертификоване саднице које су, кажу, набавили у Радаљеву.
„Био је виламет, сад смо прешли на фертоди, један део, један део имамо и виламета. Фертоди је фантастична малина, али тражи воде. Ја овде немам услове. Ако буде кише, биће фантастично, ако не буде – опет ће бити фантастично“, каже Раде Араповић из Радаљева.

Висока откупна цена мотивише произвођаче да се посвете и узгоју нових сорти. Предраг Тодоровић из Дубраве каже да је уз субвенцију набавио сертификоване саднице енросадире. Потражња за овом свежом конзумном малином расте, економски је исплативија, јер има продужену бербу.

Илустрација: Србија прва по квалитету малине

И у косјерићком крају произвођачи инвестирају у сертификоване саднице. Теже повећању приноса. Међутим, није им јасно због чега је ове сезоне откупна цена имала толике осцилације.

„Да ли монопол, да ли нечије наређење да се обори цена малине… Ми сељаци ништа не разумемо у овој причи. Знамо и сами да је прошле године 420 динара, 450 била цена малина, да је хемија отишла 50 до 70 посто. Знамо да су поједине врсте ђубрива триста посто отишле, да је инфлација, разни проблеми, а цена малине повећана за неких дванаест, тринаест посто“, наводи Владе Николић из Брда Град.
Србија прва по квалитету малине

Стручњаци сматрају да је на нестабилност откупне цене утицала неизвесност извозника, јер многи, због ситуације у свету, још увек немају уговоре. Али Србија је по квалитету лидер.

„Углавном су све очи произвођача света упрте у Србију и то није без разлога. Очекује се скори завршетак бербе и, као што је и предвиђено, биће за тридесет посто мањи у односу на очекивани род ове године. Прошле године су произвођачи имали солидне цене, то је навело да далеко већу пажњу посвете својим засадима. Али, у сваком случају, здравствено стање је далеко боље, него у ранијем периоду, као последица већег нивоа и бољег третмана који су применили у засадима“, објашњава др Александар Лепосавић са Института за воћарство у Чачку.

Илустрација: Неопходно је улагати у малињаке ако хоћемо добар род

Цена сатнице мотивисала је и домаће бераче из свих крајева Србије, али и младе који су први пут закорачили у малињаке као сезонци.Упркос проблемима, откупна цена ипак мотивише воћаре да се посвете квалитету и повећању приноса и у наредној сезони, како би убрали још бољи приход.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4879077/maline-rod-berba.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар