Jednostavni saveti za najlepše ruže

Аутор: dzonioff
1,2K посета

Da li ste znali da na svetu postoji čak 4000 članova porodice ruža? One imaju izuzetno veliki značaj kako ekonomski, tako i ekološki i gaje se na celoj planeti.

Od oko 100 vrsta roda ruže, u Srbiji raste 20-tak. U kozmetici se koristi kao eterično ulje ili se njen miris dodaje u parfeme i šampone, a u kulinarstvu je dobra kao začin. U Bugarskoj od nje prave džem ili slatko, a sigurno ste probali i ratluk sa ukusom ruže. Plod ruže – šipak, bogat je vitaminom C i koristi se za pravljenje lekova.

Nije tako davno bilo kada ste prošli pored nekog grma ruže,  ili prelepe bašte u kojoj ste se divili ovoj, kako u narodu vole da kažu, kraljici među cvetovima. Ali da bi njeni cvetovi, grm i cela bašta bili kao iz raja potrebno je od samog početka sezone brinuti o njima.

Za one koji su već posadili svoje omiljene ruže podsetnik da je potrebno izvršiti prihranjivanje kombinovanim mineralnim đubrivima, 50-80 gr na 1m2. Količina đubriva zavisi od bujnosti.

Ukoliko ste tek zasnovali ružičnjak nije potrebno da đubrite sve do jeseni. Ono što je jako važno za one koji već imaju odrasle žbunove ruža,  je da ih nikako ne prihranjuju leti jer na taj način mogu produžiti vegetaciju tako da ruža neće stići da formira odrvenjene izbojke pre jesenjih mrazeva.

Što se tiče primene đubriva preko lista (folijarna prihrana), imajući u vidu da je ruža snažnog porasta i višegodišnji grm ovakva mera se izvodi samo u slučaju očiglednog nedostatka nekog elementa ili jačeg napada bolesti insekata. U tim slučajevima, primenjuje se Wuxal u koncentraciji 0,2 %. Dakle na 10 litara vode 0,2l (200 ml) preparata. Ono što je bitno da znate je da se ovom merom ne može zameniti redovno prihranjivanje ruža.

Koristan savet je da ruže okopavate posle letnjih pljuskova na primer jer ćete na taj način sačuvati vlagu u zemlji i razbiti pokoricu koja se formirala.  Važno je da ovom prilikom ne oštećujete biljke jer time postoji veća opasnost od infekcije gljivama i bakterijama.

Redovna mera ali i česta greška kada su u pitanju ruže jeste zalivanje. Ono što je opšte pravilo za ruže kao višegodišnje biljke koje imaju dubok i snažan korenov sistem je da se zalivaju ređe, ali obilno. Razlog, naravno, je potpuno jednostavan – zalivanje malom količinom vode, vlažan bi bio samo površinski sloj što za ružu malo znači. Sloj koji treba natopiti je 25-30cm dubine. Dakle, 1m2 treba da dobije između 15-20 l vode!

Ukoliko niste sigurni kojoj grupi vaša pripada, razlikujemo šest grupa. To su : ruže čajevke, mesečarke, mini-ruže, ruže puzavice, grmolike ili parkovske ruže i polegle ruže.

Ruže čajevke su hibridne ruže sa krupnim cvetovima u obliku čaše, a ime su dobile od svojih predaka iz 19. veka jer su mirisale na čaj. Ovo su najkvalitetnije baštenske ruže, a među popularnijima su : Acapella th, Kleopatra th, Rebeka th, Memoire th, Schwarze Madonna th.

Ruže mesečarke prepoznaćete po tome što cvetaju u grozdovima ili rozetama, a cvetovi su sitni, dupli i bez mirisa. Među poznatijim sortama koje se gaje su : Albaster, Dijana, Amber queen, Nordija, Tornado, Deutsche Welle, Dolly, itd.

Mini ili patuljaste ruže su visine 20-25cm, ređe do 40cm. Cvetovi su im složeni u bukete, a sami cvetovi mogu biti jednostruki ili puni. Osnovno za njih je da cvetaju gotovo bez prestanka, a među poznatije spadaju Danijela, Amore cordana min, Biedermeier min, Orange beauty min, Mandarine, Charmant em.

Penjačice ili puzavice za svoje gajenje moraju da imaju oslonac jer narastu i do 4-5m. One jesu otporne na bolesti, ali su osetljive na niske temperature. Među poznatijim sortama su : Aloha ST, Amadeuss ST, Laguna ST.

Parkovske ruže su veoma zdrave, otporne na niske temperature, grmolike, bujne sa mnogo cvetova i među njima su najpoznatije sorte : Red Eden Rose kr, Hansapak kr, Rosestadt Freising kr, Posstilion kr.

 Pokrivači tla ili polegle ruže imaju jake povijene grane na kojima su cvetovi grupisani u bukete ili grozdove. Visine su od 20cm do 1m. Često se gaje sorte : Balerina, Cubana, Scarlet, Snowballet i Sommermorgen.

Srodni tekstovi

Оставите коментар