Цвеће као створено за сеновите терасе

Аутор: draganadpetrovic
624 посета

Сеновита страна дворишта, баште или терасе није баш најсрећније решење за узгој цвећа. Међутим, постоје сорте цвећа које нису љубитељи сунца, посебно у врелим летњим данима, и које су као створене баш за сеновите делове балкона где ће имати идеалне услове за раст и развој.

Илустрација: Лепи Јова воли сеновита места и успева и у баштенским лејама и у саксијама

Лепи Јова
Са прелепим белим, црвеним, љубичастим, наранџастим и пинк цветовима лепи Јова је још једна биљка која одлично подноси мањак сунчеве светлости. Може да се сади у хладу дрвећа где ће бити заштићен од врелог летњег сунца.
Иако изгледа крхко у питању је врло издржљива биљка која не захтева пуно труда, па се препоручује почетницима у баштованству. Пођеднако добро успева у саксијама на балконима, као и у лејама у башти, али треба правити већи размак, јер се биљка шири и бокора.
Сади се у мају, а цвета преко целог лета. Ова биљка захтева влажно земљиште, залива се ујутру, али водите рачуна да не претерате са водом, па проверите да ли је земља влажна пре заливања.
Уколико се сади у дворишту може да порасте и до пола метра у лоптастом облику, а веома је занимљива декорација уколико се посади на каскадним жардињерама.

Илустрација: Ноћна фрајла отвара цветове тек у сутон и током ноћи

Ноћна фрајла
У питању је цвет другачији од осталих који обожава хладовину и таму. Преко дана цветови су затворени, а отварају се у сутон и остају отворени током целе ноћи.
Пореклом је са простора Медитерана и позната је и под именом ноћурак. Сади се у пролеће, али иако има нежно и танко стабло веома је издржљива биљка. Ноћна фрајла не тражи посебне услове, нити негу осим редовног, умереног заливања. Цвета током целог лета ситним белим, ружичастим, љубичастим и жутим цветовима који опојно миришу.
Ноћурак има благотворно дејство за кожу, па се доста користи у козметичкој индустрији.

Илустрација: Лобелија раскошно цвета од јула до краја септембра

Лобелија
Лобелија, у народу позната и као плави вереник, пореклом је из Јужне Америке, али сасвим добро успева и код нас. Најчешће се користи као висећа биљка у саксијама и жардињерама, ређе у лејама. Сади се у априлу и мају, а корен не сме да вири из саксије, јер може да се оштети.
Лобелија раскошно цвета у необичним плавим цветовима скупљеним у гроздове од јула до краја септембра. Лако се одржавају, не морате чак ни уклањати прецветале и увеле делове, довољно је да биљку с времена на време ошишајте. Шишање је препоручљиво после првог цветања у јулу како би се биљка регенерисала.
Ово цвеће обожава воду и потребно је често заливање, али водите рачуна да се вода не нагомилава јер то може довести до болести и труљења корена и саме биљке.

Илустрација: Фуксија је не воли сунце а осетљива је и на ветар који је може оштетити

Фуксија
Овај необичан цвет води порекло тропских предела Латинске Америке, али не воли јако сунце које може уништити листове и цвет. Фуксија је осетљива и на ветар који може да оштети нежне цветове ове биљке.
Сади се крајем пролећа, а цвета током лета необичним двобојним цветовима. Наиме, цвет фуксије се састоје из четири латице које формирају чашицу из које се пружају дуги прашници и тучак. Због свог карактеристичног изгледа подсећа на балерину или звончиће. Цвета у различитим бојама од беле, црвене до љубичасте и наранџасте, као и у комбинацији ових боја.
Воли влажно земљиште, па уколико је потребно током лета заливати је и два пута дневно ујутру и увече. Такође, неопходно је редовно орошавање одстајалом водом.
Овај цвет у народу је познат и под именом минђушице, јер изгледа као прави накит и најлепши украс за ваш балкон. Како саветују искусно баштовани саксију са фуксијом не треба померати, јер ће изгубити цветове.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар