ЦВЕЋЕ ЗА ТЕРЕРАСЕ И БАШТЕ – ЛАНТАНА

Аутор: Gdjakovic
884 посета

Лантана (lat. lantana camara), је жбунаста биљка која потиче из тропских предела Средње Америке. Обожава сунце и прелеп је украс како на тераси, тако и у башти са стабљиком која формира округлу крошњу или жбун. Постоје и полегле форме које су одличне за покривање површина, јер расту до 20 цм у висину, као и висеће сорте које имају своје место у жардињерама и висећим саксијама. За коју год да се одлучите, нећете погрешити јер је лантана веома захвална за гајење, не тражи много пажње и на осунчаној тераси ће цело лето изгледати раскошно уз ватромет боја својих раскошних цветова.

Како се размножава?
Лантана се размножава семеном, или скидањем резница. Ожиљава се на температурама изнад 20°Ц уз употребу хормона за зелене резнице. Приликом садње користите тресетне супстрате, мада ова биљка добро подноси и тло слабијег квалитета, али је веома важно да је земља добро пропусна за воду, и ако је могуће да пХ буде мало киселији. Велике баштенске саксије су идеалне за овај жбун који их испуњава од саме основе и прави праву цветну лопту. Уколико садите лантану директно у земљу бирајте сунчане делове баште, или дворишта. Током зиме услед јаких мразева може да се догоди да надземни део биљке пропадне и осуши се, али нека вас то не брине, јер већ на пролеће почеће да ничу нови изданци.
Цвета од средине маја до касне јесени, односно све док је температура изнад 16 степени. Боје цветова су различите од нежно жуте до загасито црвене. Већина сорти нема посебан мирис, али има и оних које имају мало јачи и опорији мирис, налик лимуну. Код појединих сорти после цветања појављују се бобице које треба уклонити.
Постоје и врсте лантане чији цветови чудесно мењају боју. За овај феномен одговорни су биљни пигменти, који се нагомилавају како биљка стари што доводи до промене боје цвета најчешће од светлије ка тамнијој нијанси. Сорте које израженије мењају боју су „Проф. Раоуx“ која у почетку има жуте цветове који касније постају наранџасти. Здрава биљка препознаје се по сјајним, тамнозеленим листовима и мноштву цветних пупољака. Поред тога биљка треба да је добро разграната. Ако испод леже увели, жути листови, то је знак да је биљка сува, или да је дуже време била на мрачном месту.
На добро одабраном сунчаном месту уз мало неге, уклањања прецветалих делова и редовно шишање лантана бујно расте и прилично је отпорна на болести и штеточине. Ова биљка захтева умерено заливање без натапања. Осетљива је на кречњак у води па треба избегавати заливање хлорисаном водом која може да доведе до појаве тамнобраон обољења на рубу листа. Зато се препоручује заливање кишницом.
Током фазе раста потребно је биљку лагано прихрањивати. Стручњаци препоручују водорастворљиво ђубриво, и то 2 грама ђубрива на 1 литар воде свако треће заливање.

Борба против болести и штеточина
Иако важи за прилично отпорну биљку и лантана може да оболи. Најчешће је напада пепелница. Инфекција настаје услед спора гљивица пепелнице које преноси ветар и које се добро шире по влажној клими. Како препознати ову болест?
У случају болести на листовима се појављује бела, прашњава скрама што доводи до губитка боје, листови постају смеђи и одумиру. Најбољи начин за борбу против ове болести је да биљку одржавате сувом и да је редовно шишате маказама за винову лозу. Пре шишања обавезно стерилишите маказе, а приликом орезивања уклоните осушене гране и цео жбун мало спустите како не би изгубио на компактности. Орезивање се препоручује већ на почетку сезоне, кад биљка изађе из зимског мировања, а касније је само помало шишајте. Последње орезивање пре зиме треба обавити у октобру, како би се на пролеће поново формирали нови изданци и листови. Међутим, како кажу стручњаци, најбитније је да водите рачуна да приликом заливања не квасите листове биљке, а оболеле делове одмах уклоните.
Када су у питању штеточине лантану нападају беле мушице. Да бисте своје цвеће заштитили од ових напасти препоручује се постављање жуте траке којима ћете успешно елиминисати ове непожељне инсекте. Уколико видите делимично изгрижене листове по ивици, рупе и слузав траг то значи да су ваше цвеће напали пужеви. Преко дана их нема и обично излазе увече или током ноћу да се хране, а лантана им због своје густине пружа добар заклон. Најбоље је пужеве скупљати ручно увече, или рано ујутру када нападну биљку, или једноставно ставите около грануле против пужева који ће их спречити да приђу вашем цвећу.

Foto: Google screenshot

Srodni tekstovi

Оставите коментар