Цвета бизнис у Липолисту

Аутор: draganadpetrovic
681 посета

Србија и југ Француске најбоља су поднебља за гајење цвећа у Европи, посебно ружа, процењују стручњаци. Само прошле године, извезли смо руже за 2,5 мил ЕУР, а међу највећим извозницима су произвођачи из села Липолист код Шапца. У години ковида у том селу чак су и увећали продају цвећа и зеленила.

У расаднику породице Топаловић, која се гајењем ружа бави дуже од шест деценија, продаја садница ружа у пуном јеку. Само у Русију отпремљена су два шлепера са око 60.000 ружа.

Потражња је повећана и на домаћем тржишту. Купци воле да проводе време у стакленицима са цвећем а због епидемије све је популарнија и онлајн продаја.

  • Главна тржишта су нам простор бивше Југославије и руско тржиште, ту је ситуација, да кажем, стандардна из године у годину, није било неких турбуленција у извозу. Што се Русије тиче, они су јако специфични, имају ту традицију поклањања, воле руже, било шта што цвета – наводи Јован Топаловић из Липолиста.

Ништа мање омиљена није ни у Србији. Само у овом ружичњаку произведе се 200.000 садница годишње, а у време изолације, посла има и за одгајиваче ружа и за курирске службе.

Илустрација: Уносан посао са цвећем/Фото: Pixabay
  • Претпостављам да је то зато што су се људи окренули викендицама, селу – додаје Јован Топаловић.

Драгана Селенић, продавац у расаднику „Топаловић“, наводи да често долазе купци који не знају шта желе.

  • Волим да препоручим ружу Николо Паганини, која је многоцветница, црвена, исто тако од чајевки волим да препоручим Софију Лорен – каже Драгана Селенић.

Руже из Липолиста, где се производњом краљице цвећа бави двадесетак породица, доброг су квалитета не само због поднебља, већ и због посвећености, знања и сарадње произвођача са колегама из региона.

Породица Топаловић потписала је нове уговоре са најпознатијим светским селекционарима из Француске и Немачке. Тако је на наше тржиште доспела нова сорта „Моника Белучи“, међутим и даље је најпродаванија „лаваглут“ која се више не производи код селекционара, али и даље постоји у Србији.

Илустрација: Руже су најтраженије

Највише посла овде се тек очекује, јер следи сезона расађивања украсног биља у контејнерима. Произвођачи кажу да очекују помоћ државе кроз субвенције и регулисање њиховог статуса.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3220703/cvecare-iz-lipolista-nije-zaustavila-ni-epidemija-na-domace-trziste-stigla-i

Srodni tekstovi

Оставите коментар