Унесите у кућу ово цвеће за Ускрс, тера болести и доноси срећу и благостање

Аутор: draganadpetrovic
498 посета

Ако је ружа краљица цвећа, онда је лала најинтригантнији цвет у историји због кога су избијали сукоби, падале главе и губила се памет.
Лала или тулипан (лат. Tulipa) је цвет из породице љиљана. Расте из крушколике луковице, а цвет има два до шест листова који окружују велики тучак у средини и прашнике око њега. Сама реч тулипа потиче од старе турске речи „тулбент“ што значи турбан, јер пре отварање савијених цветова лала подсећа на турбан.

Турско „доба лала“
Лале су као дивље цвеће расле у Азији у области планина Палмир и Хиндукуш, као и у степама Казахстана. Њихову лепоту запазили су Турци који су пре више од 1000 година почели да узгајају и култивишу овај цвет. На врхунцу Османлијског царства у време владавине Сулејмана Величанственог лала је постала симбол богатства и престижа, па је красила искључиво раскошне вртове султана. Два века касније за време владавине Ахмеда ИИИ држава је прописала строге законе везане за гајење и продају овог цвета. Било је забрањено куповати и продавати лале изван Цариграда, а овај злочин кажњаван је прогонством. Како је то био период мира и напретка у бурној турској историји историчари су га назвали „добом лала“.
Како су онда лале са турских дворова доспеле у Холандију и постале симбол ове земље?

Илустрација: Лале су и данас заштитни знак Холандије и могу се видети на сваком кораку

Лаломанија у Холандији
За то је заслужан аустријски амбасадор у Истанбулу Огир Гишлен од Бусбека, који је средином 16. века донео у Беч неколико луковица лала које је добио на поколон од султана. Дао их је ботаничару Каролусу Клусијусу који је био управник царских вртова. Он је био опчињен овим цветом и када је 1593. године отишао у Холандију да преузме место професора Универзитета у Лајдену са собом је донео импресивну збирку луковоца. Он је био и управник Лајденских вртова, али је своје цвеће љубоморно чувао не желећи да их дели, па су Холанђани дошли до закључка да лале имају магијске моћи кад је професор толико опчињен њима. Једне ноћи у његов врт су упали лопови и покрали луковице, а Холандијом је завладала лаломанија.
Луковице су се продавале по тежини, а не по комаду и коштале су право богаство. Врхунац лаломаније трајао је од 1634. до 1637. године када су луковице плаћане сувим златом. Остало је забележено да је у марту 1637. године једна луковица Семпер Аугустус лале, која је имала ватреноцрвене и беле пруге на себи па је подсећала на пламен, достигла вртоглаву цену од 10.000 гулдена, односно коштала је као боља кућа у центру Амстердама! Ово је уједно и најскупља лала икад продата.
Данас лале красе баште обичних смртника, а постоји преко 3.000 сорти разних облика и боја од беле, жуте, наранџасте, ружичасте до црвене, бордо, плаве, љубичасте… Саде се у октобру у растреситој земљи са мало песка због дренаже. Ово цвеће воли сунце и у зависности од врсте цвета од раног пролећа до лета, мада има и сорти које цветају до позне јесени.
Мало је познато да лале могу да се користе и за исхрану. Наиме, 1944. савезници су доживели тежак пораз од Немаца код Амхајма, што је довело до тога да су поједини делови Холандије били одсечени од оних делова земље преко којих је ишло снабдевање намирницама. У зиму исте године завладала је незапамћена глад, али су многи животи били спашени захваљујући одлуци владе која је наложила узгајивачима лала да луковице дају као намирнице. Осим тога постоји и сијамска или тајландска лала која се користи као зачинска биљка.

Илустрација: Лала је симбол несебичне љубави, али и благостања

Симболика лала
Како цвета у рано пролеће лала је и симбол новог почетка и љубави. Легенда каже да овај цвет крије тајну љубави младог турског принца Фархада и лепе слушкиње Ширин која је изненада умрла. Очајан принц се бацио са највише стене, а на местима где је пала његова крв никла је по једна црвена лала као симбол несебичне љубави. У симболици цвећа црвене лале представљају искрену и праву љубав, док су беле симбол чистоте душе, невиности и скромности.Верује се да ово цвеће тера болест из куће, а доноси срећу и благостање породици.
Међутим, романтика нема много везе са предузимљивим Холанђанима који се диче именом – земља лала. Наиме, ово цвеће је озбиљан бизнис и Холандија годишње заради око милијарду и 800 милиона евра само од извоза луковица лала.
Ако сте мисли да су сукоби око лала ствар прошлости онда сте се преварили. Наиме, 2006. године избио је озбиљан дипломатски скандал између Холандије и Турске због овог цвећа.
Проблем је настао када је тадашњи градоначелник наредио да се у Инстамбулу засаде лале и у пролеће је у овом граду процветало три милиона лала! Холанђани су били увређени, јер су сматрали да је угрожен њихов вишевековни имиџ. Проблем је стигао до холанске владе која је запретила да ће заштиту угроженог националног имиџа тражити пред Судом за људска права у Стразбуру!

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар