Три милиона евра за руже!

Аутор: Gdjakovic
372 посета

СРБИЈА има велики потенцијал за производњу цвећа и украсног биља како због добрих климатских услова тако и због дужине вегетационог периода. Уз јачу институционалну подршку, удруживање произвођача, подршку научноистраживачке и пословне заједнице, овај би сектор био много профитабилнији, поручују из Удружења за биљну и прехрамбену производњу Привредне коморе Србије.

МИЛИОНИ ЗА РУЖЕ: Расте извоз, али и увоз овог цвећа

– Сектор производње цвећа и украсног биља би био још развијенији када би постојале научноистраживачке организације које раде селекцију и оплемењивање цвећа у Србији, што тренутно није случај – каже Даница Мићановић, виши саветник у Удружењу за биљну и прехрамбену производњу.

– Формирано је неколико института при факултетима у Београду и Новом Саду како би овај сектор добио подршку на истраживачком нивоу. Подстицаји државе су евидентни, али неопходно је покретати иницијативе за додатне подстицаје, радити на повећању површина под цвећем и украсним биљем.

Најзначајнији региони за производњу и узгој цвећа у Србији су у Војводини, на северу земље, на граници са Мађарском, затим околини Шапца, Љига, Трстеника, Крушевца, Сремчице и Велике Дренове, а најважнија је производња ружа и то калемљене и некалемљене руже за садњу.

– Руже су најзаступљеније и у извозу и у увозу – додаје Даница Мићановић. – У 2021. години смо извезли и увезли ружа у истом износу, од око три милиона евра. У 2022. години, укупан извоз ружа износио је три милиона евра док је увоз, због раста увозних цена, порастао на 3,79 милиона евра. Највише смо увозили свеже руже за букете и то из Холандије, Кеније, Етиопије, док највише извозимо руже за садњу, што је још један показатељ потенцијала за производњу ружа.

Вредност спољнотрговинске размене Србије у сектору производње цвећа и украсног биља износила је 31,3 милиона евра у 2022. години. Србија је увезла и извезла укупно око 10 тона цвећа и украсног биља, од чега је око три тоне извезено док је увезено око седам тона ових производа. Извоз је вредео 6,61 милиона док је вредност увоза била око 24,7 милиона евра.

Највише се извозило цвеће и садни материјал и то на тржиште ЕУ које има 43 одсто удела у српском извозу, затим живо цвеће, посебно руже и то у земље Царинске уније (Русију, Белорусију, Казахстан) које имају 34 одсто удела у укупном извозу Србије и земље ЦЕФТА региона.

Извор:

https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1212864/milioni-ruze-raset-izvoz-ali-uvoz-ovog-cveca

Srodni tekstovi

Оставите коментар