Сукуленти све популарнији: Све о узгоју овог необичног цвећа

Аутор: draganadpetrovic
647 посета

Прави љубитељи цвећа нису избирљиви, воле да комбинују варијације облика, боја висине, сортимента. Они избирљиви који немају превисе времена за узгој у башти или у кућној варијанти све више купују сукуленте. Ове биљке ни по чему нису захтевне, осим у зимском период када морају бити на сигурним температурама, пружају право богатство раскоши нарочито у комбинованим варијацијама. Kако их гајити, савете смо потражили од Драгане Чоловић, одгајиваћа цвећа.
„Постоје бројне врсте сукулената, те се у складу са тим могу наћи у различитим облицима и имају широк спектар величина. Иако су доступни у готово свакој цвећари, нема пуно оних који се баве узгојем већег броја њих. Kао пустињске биљке, сукуленти захтевају много светлости да би успели, међутим, због њихове репутације жилавих собних биљака и превисе или недовољно знања на крају одумиру.

Илустрација: Драган Чоловић производњом цвећа се бави већ 16 година

Драган Чоловић се бави производњом цвећа прилично дуго али је армији својих изабраника у Цветној оази“ сукуленте уврстила тек последњих година.
„И поред тога што се бавимо професионалном производњом цвећа већ 16 година, мој први сусрет са овим биљкама био је пре пар година. Почела сам да се заљубљујем у њих, набављам са свих страна. Неки примерци су били изузетно скупи. Мало по мало сада смо дошли до неких 50-так врста. Одлични су за варијације, одлични за оне који воле биљке али немају времена за њих. Лепе су и уклапају се у сваки простор. Интересантне су и по томе што мењају боју својих листова од бледо зелене до бордо боје. Цветове такође имају врло занимљиве. Мене су освојили на прву лопту“ почиње причу Драгана.
Сукуленти нису кактуси, нису ни чуваркуће, иако се гаје на сличан начин. Сукуленти су јос увек сачували листове
који, поред тога сто чувају воду, јер су меснати и најчешце пресвучени воштаном превлаком, обављају и фотосинтезу.
Има сукулената, нароцито из рода Еуфорбије, чија су тела слична неким врстама кактуса. Али то је само на први поглед.
„Разлика између класичних кактуса и сукулената је у томе да кактуси цветају једном годишње, у различитим периодима. Цвет најчешће траје 24 часа, али има и оних чији цвет траје три до четири дана, док код биљке ецхевериа период цветања траје и по месец дана. Имају и једну која цвета на зиму, а цвет јој мирише на каранфилић и ванилу. За двориште се највише тражи такозвана пустињска ружа. Kада говоримо о клими и условима узгоја, сукуленти обожавају суву. Ова врста биљака фантастично успева у сувим пределима, док у неким деловима света као коров расте из пукотина на тротоару, просто их има свуда. Kод нас су тек у последњој деценији доживеле процват.

Илустрација: Сукуленти су отпорни и не траже много пажње

Иако су сукуленти отпорни, ипак им треба мало пажње како би напредовали. Kако бисте им омогућили идеално
напредовање без много муке, обратите пажњу на место где их држите, јер траже светлост, не заливати превише, не садити их у посуде које немају отвор на дну и не комбинујте превише сускулената у једној посуди.
Сукуленти потичу углавном из Африке, Јужне и Средње Америке, подручја са много сунца и светла. Сукуленти ције
име знаци сок-сочан, могу дуго да издрже без воде, чак дуже од неких кактуса.
„Сукуленти спадају у биљке које су идеалне за гајење на малом простору. Данас су изузетно популарни због своје
декоративности али и због тога што нису захтевни по питању неге. Ове биљке се одлично уклапају у модеран амбијент, било да је то пословни простор или ваш дневни боравак који желите да оплемените биљкама, а немате превише времена да се о њима бринете. Сукулентима је потребно сунце и мало земље. Листови су им врло занимљиви, брзо расту и лако се размножавају што им додаје на посебности. Иако веома декоративно изгледају у малим саксијама и посудама, морате имати на уму да ове биљке врло брзо расту, па ће им требати више простора.“ појашњава саговорница.
Сукулентима треба довољно светлости и топлоте, јер они ипак припадају пустињским биљкама, имајући у виду да
расту у топлим крајевима који обилују сунчевом светлошћу. Обезбедите вашим биљкама добро осветљење и доток свежег ваздуха, а зими их држите на сувом. Ове биљке засигурно биће сјајан детаљ за савршено уређену унутрашњост, пружајући вашем дому модеран и оригиналан атрибут.Заливање је најлакши део неге сукулената. Од пролећа до јесени вршите га једном седмично или једном у две недеље по заласку сунца, а зими сукуленте ређе заливајте – једном у месец дана.
„Иако су ово биљке топлијих крајева, могу се добро прилагодити и нижим температурама. Идеалне дневне температуре за сукуленте износе између 20 и 30°Ц, а ноћне између 10 и 12°C. Без обзира што већина сукулената може
преживети неколико недеља или чак месец дана без воде, не значи да их никад не треба заливати или да се могу снаћи са само неколико капи. Сукуленти преживљавају сушу чувајући вишак воде у свом лишћу или бодљама, а понекад и у корењу, али ако често остављате биљке без воде неколико недеља, могле би да почну да одбацују листове.Заливање сукулената мора бити редовно, али не са великом количином воде. Заливање, поготово током хладнијег периода у току године треба да иде једном до 2 пута у два месеца, водите рачуна да земља никад не буде влажна јер ће то довести до труљења корена.Не заливамо по сунцу и избегавамо да квасимо листове сукулената, који од воде могу добити пеге и касније трулити!“ каже ова цвећарка.

Илустрација: Траже доста светла и мало воде

„Сукуленти су биљке које осим неопходне светлости не захтевају посебну негу. Наиме, они се годинама могу гајити
у истој мањој посуди, па у веома скромним условима могу бити врло успешни. Посебно је занимљиво то што се више
различитих биљака може узгајати у једној већој посуди. Тако у једној саксији већих димензија можемо имати више различитих сукулената и комбиновати боје, што ће деловати посебно декоративно. Најбоље је да у истој саксији
комбинујемо сукуленте који имају стојећу форму, са оним које током раста због велике тежине падају. Сукуленти се могу носити с уским простором за раст боље од већине биљака, али ако их имате гомилу збијених заједно, временом
ће почети да се надмећу за ресурсе попут воде и хранљивих састојака у земљи. Уз то, избегавајте садњу сукулената с
другим биљкама које имају потпуно различиту потребу за негом. У том случају је тешко одржати различите биљке без
обзира што у сасатављеном аранжману изледају светски. Мој савет је онима који желе ове биљке да консултују продавце или нас произвође којих има нажалост мало, које варијете да комбинују. Нама је најтраженија комбинацијја у овим глиненим посудама. Воле људи нешто ретро, а грнчарија то свакако јесте“ сугерише Чоловићка.

Илустрација: Лако се размножавају и шире по саксији

Цена ових биљака је сходно дужини животног века и размножавања крајње примерена. Чак и они који никада
нису посадили ни једну биљку Драгана каже да из најмањег листића, који нам је случајно отпао, јер су листови прилично крти можемо размножити сукулент.
„Размножавање сукулената је такође врло једноставно. Можемо одсећи једну грану биљке и оставити је да ожили у
супстрату или води. Торед тога, уколико се деси да од неке биљке отпадне лист, оставите га на земљи, јер ће он ожилити и почеће да расте нова, беба биљка. Њој је довољна само земља да из својих сокова крене да ради и да ожили биљку. Наравно не треба очекивати да ће та биљка тако брзо да расте али ће временом бити исто тако лепа као и она од које сте је размножили. Да напоменем и то да прихрана није обимна, чак може бити и кроз супстар предвиђен за сукуленте и кактусе. Ако погледамо земљу порекла, односно одакле потичу, мислите ли да их у пустињи неко прихрањује!“ закључује Драгана. Једноставно и лепо, две речи за савршене сукуленте који вас
могу изненадити и нестварним колоритом цвета. Ако смо вас заинтригирали причом време је да купите свој први сукулент. Мало пажње, мало воље и велико задовољство.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар