Руже отхраниле и школовале три генерације Јоксића

Аутор: draganadpetrovic
571 посета

У РИБАРУ надомак Јагодине, на имању породице Јоксић, ових дана накалемљено је 17.000 ружа!Узгајају их три генерације ове вредне породице. Иако су температуре ваздуха достизале и 40 степени, Јоксићима није било тешко да већ у четири ујутру буду у ружичњаку да би калемарима, који долазе три сата касније, припремили пелцере. То је, како кажу, најтежи део посла у узгајању ружа…

За 45 година, колико је Димитрије Јоксић (70) посвећен „краљици цвећа“, произвео је више од милион садница руже, којима би могао да украси пут од Ђевђелије до Сежане.

  • Ружа је најјачи симбол љубави и романтике, асоцијација на бесмртну љубав, својеврстан статусни симбол. Пођеднако је обожавају у целом свету и племићи и обичан народ. Ми смо велики заљубљеници у овај цвет. Не могу да опишем осећај када уђем и видим ову њихову лепоту – каже Димитрије.
Илустрација: Ружа је најјачи симбол љубави и романтике/ Фото: Pixabay

Објашњава и да ће сада калемљене руже процветати тек у октобру, али ружиног цвета им не недостаје, јер оних у цвату имају 20.000 разних сорти: декоративних мини-ружа, полијанти, чајевки, грмоликих и пузавица.

  • Од малих ногу сам у ружичњаку, који је одшколавао сестру Марију и мене. Љубав према ружама мом оцу је усадила његова учитељица. Толико их је заволео да је сам почео да их узгаја у 20. години са рођаком Ненадом Петровићем, такође учитељем у Јагодини. Као средњошколка сам џепарац зарађивала продајући резане цветове на пијаци и никада се нисам стидела, јер је то за мене било уживање – каже Виолета Јоксић, Димитријева ћерка, учитељица у ОШ „Рада Миљковић“ у Јагодини.

Калем гранчице припремали су и Димитријев брат од стрица Владимир и сестра Весна, која каже да живе као једна породица, да су веома повезани, да им је Димитрије током одрастања био „звезда Даница“.
Традицију не желе да прекидају ни Димитријев братанац Александар и братаница Александра, трећа генерација Јоксића која се бави ружама и помаже већ две деценије.

Илустрација: Потомци Јоксића од малих ногу у ружичњаку / Фото: Pixabay
  • Допада ми се што од припреме подлоге од шипковог семена до цветања има много тога да се уради. Уз стрица сам много заволео овај јединствен цвет. Ружа је као жена. Мора да се негује да би била посебна, каже мој стриц, а ја се апсолутно слажем са њим – вели Александар.

ИЗДРЖЉИВИ КАЛЕМАРИ
ЈОКСИЋИ кажу да најбољи калемари долазе из Беле Воде код Крушевца, који су веома издржљиви, упорни и ригорозни при одабиру садница.

  • Долазимо из познатог калемарског краја. Сезона калемљења ружа траје од 10. јуна до 1. августа. У међувремену се бавимо калемљењем воћа. Свако од нас има и свој посед воћних садница – каже Мирољуб Сремчевић, чије хитре руке брзо убацују пелцере, док се он вози наколицима са сунцобраном.
    Виолета Петровић, која везује калеме, каже да раде од седам до седам, да се штите сунцобранима и да је лакше калемити воће.
Илустрација: Руже Јоксића покупиле су бројне награде/ Фото: Pixabay

НАГРАДЕ
СВОЈЕ руже, Јоксићи су излагали, од 1997. до 2005. године, и на Међународном сајму холтикултуре у Новом Саду и освојили сва признања која су се додељивала у овој категорији.
Од обичне златне медаље, преко велике златне, до великог пехара Новосадског сајма.

Извор: https://www.novosti.rs/vesti/reportaze/1018591/ruze-skolovale-tri-generacije-vec-decenijama-porodica-joksic-ribaru-nadomak-jagodine-posvecena-kalemljenju-kraljice-cveca-foto

Srodni tekstovi

Оставите коментар