Пролећна нега собног цвећа, ево шта је кључно

Аутор: draganadpetrovic
428 посета

Прољеће је увелико стигло, иако се то према промјенљивој временској прогнози не би могло закључити. Свакако пред нама су све љепши дани, а шаренило прољећног цвијећа то и најављује. Цвјетнице које ће красити балконе, терасе и дворишта један су од најљепших сегмената овог годишњег доба.

Међутим, да бисте могли да уживате у раскошним бојама и бујном цвијећу, важно је да биљке што боље припремите.

Када су у питању цвјетне баште, савјет је да почетком прољећа украсне биљке не залијевате превише. Ако се цвјетнице налазе у хладовини, по правилу се залијевају мање, док оне које су на сунчаним позицијама изискују више воде.

Слични савјети важе и за собне биљке и балконско цвијеће. Водите рачуна да саксија буде добро водопропусна, како би цвијеће било равномјерно заливено, а земљиште не превише натопљено.

Собне биљке добро очистите од прашине, а онда их истуширајте. Са малим биљкама ово је лако, док оне веће можете обилно испрскати водом из распршивача.

Прољеће јесте и период када се биљке пресађују, а треба их премјестити у саксије за број или два веће. За дренажу могу послужити шљунак или глинене куглице. Дренажни слој штити биљку од пропадања у случају велике влаге, што је најчешћи разлог сушења собних биљака.

Пошто биљку пресадите у нову саксију и у нову земљу, није потребно да је прихрањујете у сљедећих мјесец-два.

Са доласком топлијих дана биљке треба премјестити са прозора на јужној или источној страни на прозоре који се налазе на западној или сјеверној страни како не би биле изложене прољећном сунцу које зна бити доста јако. Изузетак су кактуси и сукуленти којима јако сунце не смета.

Са биља треба редовно уклањати осушене листове и гранчице, било да је ријеч о собном цвијећу или оном које краси ваше двориште.

Без разлике, биљке не воле физички додир, те их није пожељно стављати на прометна мјеста.

Извор: https://www.nezavisne.com/zivot-stil/nekretnine-vrt/Kljucni-koraci-za-njegu-cvijeca-u-proljece/715082

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар