ОРЛОВИ НОКТИ: Цветни слапови опојног мириса

Аутор: draganadpetrovic
550 посета

Лето је време кад се више времена проводи у дворишту. Посебно су пријатне летње вечери и ноћи кад замирише цвеће. Од бројних врста један биљка се посебно издваја по опојном, медном мирису. Уз то је изузетно декоративна и може да сакрије ружан зид или ограду преко које ће се спуштати као најлепши цветни слапови. У питању су орлови нокти, врло декоративна пузавица која брзо напредује, пчеле је обожавају а уз то је и лековита.
Ово цвеће не тражи посебне услове за узгој а како је питању вишегодишње жбунасто дрво имаћете најлепши украс у башти годинама и то без превеликог труда. Добро успева и на терасама само јој је потребна велика саксија или жардињера. Необични и лепи цветови раскошних боја подсећају на орлове канџе отуд име орлови нокти.

Отпорна на високе и ниске температуре
Орлови нокти (лат. Lonicera caprifolium) воде порекло из Азије где расте као дивље цвеће, а поједине врсте се могу наћи у Америци. У нашем народу ово цвеће је познато и под именима козја крв или божје дрвце. У питању је вишегодишњи листопадни грм који може да нарасте и до 10 метара висине. Стабљика расте вијугаво у смеру казаљки на сату увијајући се око дрвета или хватајући се за потпору као што је ограда. Уколико нема за шта да се ухвати шириће се по земљи као прелеп цветни покривач. Размножава се резницама или из семена, отпорна је на високе и ниске температуре.

Илустрација: Орлови нокти су отпорни и на хладноћу и на високе летње температуре
Орлови нокти воле сунце или благу сенку. Сади се у земљу богату хумусом и добро дренирану како се влага не би скупљала око корена. Неопходно јој је обезбедити довољно простора за бокорање и брз и интензиван раст и развој.
Млада стабљика је зелена а кора временом добија светлосмеђу до тамносмеђу боју и љушти се у танким тракама. Листови су једноставни величине три до 10 центиметара. Лице листа је тамно зелене а наличја плаво-зелене боје. Доњи листови су елипсоидног облика док горњи срастају међусобно. Цвета од раног пролећа до касне јесени. Цветови могу бити појединачни или чешће скупљени у гроздове беле, жуте, наранџасте, ружичасте, црвене или комбинације ових боја. Ова медоносна биљка има пријатан и слаткаст мирис који подсећа на мед и зато привлачи пчеле. По завршетку цветања образују се ситне, јајолике црвене бобице које најчешће служе као храна за птице.
Орловни нокти траже редовно орезивање и тада ће биљка бујније да расте. Скраћивање изданака треба избегавати само у периоду цветања. После завршетка сезоне цветања биљку треба орезати на висину од 50 до 60 цм како би лакше презимила али и богато цветала наредне сезоне. Ђубри се само једном на почетку сезоне а ређе залива осим у време екстремних суша кад јој је потребно нешто више воде.

Илустрација: Ђубре само на почетку сезоне

Заштита од болести и штеточина
За орлове нокте кажу да је то готово неуништива биљка која може да траје деценијама па се препоручује почетницима у баштованству. Ово цвеће обожава сунце али му прија кад је део земље у којој је корен у хладу, па око тог дела можете посадити ниско цвеће које ће корену обезбедити хладовину.
Орлови нокти су прилично отпорни на болести и најчешће их напада сива пегавост листа. У питању је гљивично обољење а болест се манифестује сивим мрљама најпре по ивицама, а потом и у средини листа који се суши и отпада. Уколико приметите ове симптоме одмах уклонити оболеле делове а биљку испрскати неким средством против гљивица. Редовно уклањање увелих листова и гранчица је најбоља превентива против болести овог цвећа. Кад су у питању штеточине најчешће је на мети лисних ваши које сисају биљне сокове. Напада их смеђи мољац, ларве смеђег лептира и ружичасти црв. Најбоље је да комплетну биљку испрскате неким инсектицидом и тако отерате досадне штеточине.

Илустрација: Користи се и као лековита биљка али треба бити изузетно опрезан
Иако орлови нокти спадају у лековите биљке треба изузетно бити опрезан. Лековита својства имају само европске и јапанске сорте овог цвећа. У кинеској традиционалној медицини у лековите сврхе користи се осушен или свеж цвет и лист, али их никако не треба користити на своју руку јер могу изазвати бројне и опасне негативне последице. Посебно отровне и опасне су црвене бобице које се јављају као плод овог цвећа и могу да доведу о тешких здравствених проблема. Зато водите рачуна кад лети орезујете ово цвеће и обавезно користите дебеле баштенске рукавице како ваша кожа не би дошла у додир са отровним бобицама.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар