Овакво дете једном мајка рађа

Аутор: draganadpetrovic
388 посета

Фестивал цвијећа, који је недавно одржан у Бањалуци, окупио је многобројне љубитеље украсног цвијећа и биљака у парку “Петар Кочић”, и на јединствен начин, уз цвијетну чаролију, отворио манифестацију ”Бањалучко прољеће”.

Међу многобројним излагачима, који су поносно показали украсне биљке, саднице и плодове свога рада, издвајао се штанд тринаестогодишњег Вука Мандића, ученика осмог разреда Основне школе “Иво Андрић” у Бањалуци.

Овај млади заљубљеник у природу са поносом истиче да се за биљке заинтересовао још када је имао шест година, када је почео да учи о садњи и богатствима биљног свијета.

“Ово су све биљке које сам ја узгајао, а породица ми помогне колико може. Посвећен сам узгоју биљака и искористио сам прилику коју Фестивал цвијећа нуди, да представим своје производе. На штанду сам представио чуваркуће, питоми бршљан, тамјан, пузавице, босиљак, саксифрагу, као и саднице мечје (медвеђе) лијеске и Панчићеве оморике. Мечја лијеска назива се и дрво будућности, отпорна је на све услове у којима дрво може да расте. На топлоту, велику хладноћу и нема штеточина које је нападају, не расте жбунасто као остале лијексе, већ има куполасту крошњу и стабло и када нарасте прави велики хлад и доноси много већих и укуснијих плодова од обичне лијеске”, објаснио је најмлађи излагач на Фестивалу цвијећа те додао да биљке враћају сву љубав коју им пружите.

Овај вриједни ђечак поручује својим вршњацима да не одустају од хобија, да не обраћају пажњу на особе које им говоре да су премлади, или да нешто не могу да ураде.

“Када сам другарима испричао за своју идеју о узгоју цвијећа и садница, многе сам и заинтересовао за хортикултуру, и обећали су ми помоћи идуће године око узгоја”, са осмијехом каже Вук и додаје да он од свог хобија има и зараду, тако да се његов труд и рад и те како исплате.

“Тренутно се највише траже саднице мечје лијеске, а један комад двогодишње саднице кошта 10 КМ, док је цијена једногодишње саднице за један комад шест КМ”, нагласио је Вук за Независне новине.

Штанд овог ђечака привукао је пажњу многобројних Бањалучана, које је поред занимљивих биљака привукла и чињеница да су младом предузетнику помагали рођак и сестра, који су са осмијехом на лицу дочекивали муштерије.

Вукова сестра, Ника Мандић, каже да је поносна на предузетнички дух свог брата, и да му радо помаже када год има времена.

Аутор: Јована Тошић

Текст и фотографија: https://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Vuk-Mandic-13-iz-Banjaluke-hobi-pretvorio-u-biznis-Biljke-vracaju-ljubav-koju-im-pruzite/767584

Srodni tekstovi

Оставите коментар