Нове луковице лала стигле у Београд као поклон Холандије

Аутор: draganadpetrovic
452 посета

Чланица Градског већа Ружица Белановић посадила је на Калемегдану, заједно са Аном Сиетске Бринкс, заменицом амбасадора Краљевине Холандије, саднице нове врсте лала назване по српској архитектици Јелисавети Начић, саопштио је Беоинфо.

Белановић је истакла да је Град Београд веома захвалан Амбасади Холандије на овој донацији, као и на чину пажње јер је нова врста лале понела име „Јелисавета“, по првој српској архитектици.

– Нову врсту лале видећемо на пролеће и у њеним лепим листовима уживаће како становници главног града тако и туристи који посећују наш Београд, посебно Калемегдан, који је симбол нашег главног града. Уз захвалност амбасади, надамо се да ћемо и убудуће наставити лепу досадашњу сарадњу – истакла је Белановићева.

Илустрација: Београд је добио 20.000 луковица лала

Заменица амбасадора Краљевине Холандије Ана Сиетске Бринкс истакла је да је на овај начин донирано укупно 20.000 луковица граду Београду.

– То је симбол нашег заједничког учешћа на пројекту ‘Зелени градови’. Влада Републике Србије заиста има велику амбицију у оквиру овог пројекта где је планирала да до 2025. године 25% урбаних површина буде покривено зеленилом. Зато смо у Холандији основали асоцијацију са седам наших компанија које Србији настоје да помогну да оствари тај свој циљ. Желимо да лала ‘Јелисавета’ буде симбол наше заједничке сарадње и да Србија што лакше оствари тај циљ – истакла је Ана Сиетске Брикс.

Креатор нове сорте Јос Белен рекао је да је за нову врсту било потребно 20 година истраживања. Како је напоменуо, реч је о врсти која се истиче шаренилом боја и која је погодна како за садњу на јавним зеленим површинама тако и као резано цвеће у кућним условима.

Извор: https://www.ekapija.com/philanthropist/3911701/holandija-donirala-beogradu-20000-lukovica-nove-vrste-lala

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар