Наш предлог за пролећно цвеће: Како се саде и негују гладиоле

Аутор: draganadpetrovic
392 посета

Гладиоле су изузетно стара сорта цвећа иако данас постоји око 250 хибридних врста овог прелепог цвета који осваја елеганцијом и раскошном лепотом. У питању је цвеће које може да порасте и до 1.5 метара у висину са издуженим зеленим листовима налик мачу и прелепим крупним цветовима најразличитијих боја од беле, жуте, љубичасте до црвене, ружичасте и наранџасте. Име је добила по латинској речи gladius што значи мач управо због сабљастих листова и издужених цветова. У старом Риму биле су симбол гладијатора који су један пупољак овог цвета носили око врата као симбол непобедивости. Римски књижевник Плиниус записао је да су се луковице овог цвећа сушиле и потом користиле за израду препарата за лечење. Касније гладиолу су преузели робови и они без земље као амајлију која их је штитила од повреда и чинила их непобедивим.

Илустрација: Гладиоле су рано пролећно цвеће и сади се половином марта

Саде се половином марта
Гладиола води порекло из Африке и Медитерана где је расла као дивље цвеће. Припада породици ириса и постоји веровање да овај цвет својом лепотом може да „пробије“ срце и најхладније особе и натера је да се заљуби.
Симболише храброст али и љупкост и лепоту, чува позитивну енергију и породични мир. Постоји веровање да гладиоле не треба поклањати женама зато што симболизују мушку енергију али је то само један од бројних митова везан за овај прелепи цвет.
Гладиоле су рано пролећно цвеће и сади се већ половином марта. Прија им благо песковита земља и сунчано место. Током лета неопходно је редовно заливање како би имале довољно влаге за цветање. Водите рачуна да не претерате са заливањем јер уколико има превише влаге луковица трули а цвеће вене и суши се. Саде се, као и друге луковице, али нешто дубље отприлике у јаму дубине 20 сантиметара као би се добро укорениле и имале подлогу за сноп усправног лишћа и цвет. Између луковица је неопходан размак од 20 сантиметара како би свака биљка имала довољно места за раст и развој. Како саветују искусни баштовани на дно јаме треба ставити шаку песка или ситнијег шљунка како би се обезбедила добра дренажа, потом ђубриво, најбоље стајско, па танак слој земље а затим посадити луковицу. Уколико желите да вам цветају што дуже гладиоле саде у интервалима од две до три недеље како бисте током целог лета имали биљке у цвету. Гладиоле имају усправну стабљику и сабљасте, круте и дугачке листове који су са лица тамно зелени а са наличја нешто светлије зелене боје. До пуне висине и цветања треба им негде између три и четири месеца што значи да ће раскошно процветати почетком лета.
Неопходно је заливање једном у пет дана а с прихраном ( једном до два пута месечно) се почиње кад се појави први пупољци. Лако се комбинују са другим цвећем посебно оним које расте као тепих што ће уједно бити и природни малч који ће задржавати влагу која је потребна гладиолама. Цветају током целог лета а на једној стабљици највише може бити 26 цветова. Сјајан су избор као резано цвеће за букете и вазе а режу се тек кад процвета и последњи пупољак на стабљици. Секу се рано ујутру или предвече по лепом дану.

Илустрација: Овај прелеп елегантан цвет може бити у више боја и комбинација

Чувајте их од мишева
Гладиоле су вишегодишње биљке па крајем лета или почетком јесени кад прође период цветања нежно извадите из земље луковице, очистите их, осушите и оставите на хладно и тамно место токо зиме до наредног пролећа. Луковице извадите из земље тек кад лишће у потпуности увене јер је то знак да је прикупила довољно хранљивих материја из земље како би лако и безбедно презимила. Стабљике скратите на висину од 2,5 сантиметара и водите рачуна да нема мишева у подруму или шупи где чувате луковице јер они обожавају да једу гладиоле. Ово цвеће може да се сади и у већим саксијама а тада није потребно вадити луковице из земље већ орежите увеле листове и унесите саксије на суво и тамно место током хладних зимских дана. Гладиоле у саксијама држите на сунцу али подаље од промаје која им смета или ветра који може да поломи стабљике.
Гладиоле имају различиту симболику која је везана за бројне легенде о овом цвету. На Медитерану си симбол богатства и луксуза, верује се да помаже људима да се храбро суоче са животним проблемима. Због високих дршки и цветова који расту одоздо ка горе у духовним круговима називају их мердевинама до неба. У Кини се верује да гладиола може помоћи људима који су умрли да пронађу небеса. Гладиола је цвет рођених у августу а поклања се и за 40. годишњицу брака као симбол заљубљеност и сећања.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар