Криза у Италији: Пад продаје баштенског алата и косилица

Аутор: draganadpetrovic
399 посета

Избијањем пандемије короне крајем 2019. а посебно након затварања које је у појединим земљама потрајало и добар део прошле године довео је до већег интересовања за уређење башта и дворишта. Прошле године забележен је рекордан скок продаје баштенског алата и машина укључујући и разне врсте косилица да би ове године уследио стрмоглави пад потражње истих. Према подацима једне од водећих компанија која окупља групе произвођача и увозника баштенског алата „Comagarden/Morgan“ само у Италији забележен је пад у потражњи и продаји појединих баштенских машина за уређење зелених површина чак и више од 20 одсто у односу на исти период лане.

Илустрација: Уместо тримера све више баштована користи маказе за шишање живе ограде

Пад продаје електричних косилица
Према подацима ове компаније у Италији је у првих девет месеци 2022. забележен пад од 15, 2 одсто у продаји баштенског алата у односу на исти период прошле године. У паду је продаја свих врста алата осим оних на
батерије које бележе пораст продаје. Анализирајући разлога овако наглог пада потражње стручњаци су проценили да је у питању мања заинтересованост људи за баште, као и нижа потражња алата кад су у питању професионални баштовани и они који се уређењем дворишта баве из хобија. Ако је судити по досадашњим резултатима овај тренд пада потражње наставиће се и до краја године, односно у зимским месецима кад је и иначе мања потражња јер нема радова у башти.
Највећи пад у продаји забележен је кад су у питању електричне косилице за траву. Од јануара до септембра сви типови косилица забележили су пад од 20, 7 одсто у односу на исти период лане. Нешто мањи пад имале су косилице на батерије чија продаја је пала за 8, 7 одсто. Косилице на бензин такође су забележиле губитке и то од 10,3 одсто у односу на исти период 2021. Процена је да је пад продаје електричних косилица последица енергетске кризе али и значајног повећања рачуна за струју у готово свим европским земљама па и у Италији.
Према подацима „Comagarden/Morgan“ мање су се куповале и моторне тестере и то за 12, 7 одсто, потражња за тримерима за живу ограду је пала за 24,8 одсто, као и тримера за траву за и то за 21,8 процената а опала је и потражња за самоходним косилицама, снежним плуговима који разгрћу снег, а мање се траже и разне врсте сецкалица. Једини алат који је забележио повећану потражњу и продају у овом периоду биле су ручне маказе за шишање живе ограде које су забележиле раст од 7 одсто. По свему судећи људи су одлучили да се масовно враћају на ручни начин одржавања дворишта и живе ограде. Јесте заморније и теже али се бар не троши електрична енергија.

Илустрација: Забринути због економске ситуације и инфлације Италији мање купују баштенски алат
Који су разлози?
Како су објаснили у „Comagarden/Morgan“ тренд пада потражње и куповине баштенског алата делимично је последица очекиваног о природног пада после рекордне продаје 2021. а делом је условљена економском нестабилношћу и забринутошћу људи који су суочени са порастом цена животних трошкова укључујући и храну.
Разлог за пад продаје у компанији „Comagarden/Morgan“ виде и у проблемима и смањењем производње који је последица недаћа у снабдевању и порасту цене енергента, логистици, повећању трошкова испоруке… На страну скок цена и опште економске неизвесности са порастом инфлације која додатно утиче на куповну моћ како грађана тако и компанија и појединаца који се професионално баве уређењем башта.
Иначе, компанија „Comagarden/Morgan“ на италијанском тржишту послује од 1992. године и промовише културу уређења дворишта и зелених површина.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар