Колико даш толико убираш, а Веснина љубав према цвећу нема границе

Аутор: Gdjakovic
313 посета

Пре пар година власница цветног раја Весна Исаиловић на поклон је добила “камени цвет”, а данас у свом дворишту има на стотине прелепих ешеверија, красула, еонијума и многих других биљака, необичних назива и  изгледа. Временом су постали њена опсесија и антисрес терапија како тврди.  Необично је и то да њена колекција данас садржи, за сада близу 200 варијетета.

Сукуленти представљају групу биљака чија је заједничка карактеристика да имају меснате и сочне листове или стабло, а ређе и корен. У својим сочним деловима биљке из ове групе могу сакупити велику резерву воде, коју у сушном периоду штедљиво користе. Узгој сукулената веома је популаран и међу узгајивачима и љубитељима саксијских биљака, па се широм света оснивају различита удружења узгајивача сукулената.

Весна Исајловић из краљевачког насеља Рибница, власница је једног посебног рајског врта на који просто не можете остати равнодушни. Све је почело од једног каменог цвета да би њено мало и скоцкано двориште сада красиле ститине раскошних лепотица. Колико даш толико убираш а Весна је дала сву своју љубав и пажњу што се очигледно вратило у пуном сјају њених сукулената и седума, посебне врсте цвећа.

,, Нема најлепшег цвета. Сваки ће бити леп ако га гајимо и негујемо. Сваки цвет је леп на свој начин, само треба у њему видети лепоту. Сукуленти су за мене тако посебни и необично лепи. А све је кренуло тако што сам пре три године на поклон добила “камени цвет”, који је најпознатија врста из ове породице биљака. Није ми требало много времена да колекцију употпуним са још неколико, да бих данас имала на стотине прелепих ешеверија, красула, еонијума и многих других, необичних назива и изгледа. Не знам тачан број али моја колекција садржи преко 200 врста“ открива нам Весна.

Весна је једна од малобројних у Краљеву која се бави узгојем овог цвећа. Поглед на њено двориште вас у моменту учини испуњеним и смиреним. Раскошних боја, изгледа, величина, удомљених у разне саксије и фигуре, сукуленти вас својом лепотом освоје у потпуности. Хоби је постао њена опсесија која тражи време.

,,Знате шта све тражи време. Ми који гајимо сукуленте имамо и посебне сајтове, комуницирамо, некада и размењујемо биљке, мада ретко. Почело је случајно али се развијало код мене некако спонтано. Кад с посла дођем уморна или када сам нерасположена, довољно је само да погледам мој цветни рај и одмах буде лакше. Ове биљке су моја антистрес терапија. Питање талента и уложеног труда није можда најважније када се говори о узгајању цвећа. Јесте да је важно, али мора постојати и љубав према цвећу. Ја га заиста волим. Биљке треба повремено заливари што је олакшавајућа околност, али их зато редовно треба надгледати јер и поред своје отпорности нису имуне на штетошине и болести. У просеку приведем минимум два сата дневно, али мени то причињава задовољство“ почиње причу Весна.

Наша саговорница каже да постоји више од хиљаду врста сукулената и да се њихове цене на тржишту крећу у зависности од врсте и величине. Како је број биљака растао вишак је продавала да би набављала нове врсте, неке на жалост не опстану.

,, Сада их заиста има превисе, ја ово радим из хобија. Нисам професионални произвођач, далеко од тога али је број биљака растао и прерастао оквире где да их држим јер су оне врло осетљиве на ,,додир. Непожељни посетиоци попут маце или дечије лопте могу лако да их оштете, али шта је ту је. Да би себи дипустила ликсуз да приуштим неку необичну у колекцији, која кошта И до 80 евра, наравно да вишак продајем. Постоји интересовање за сукуленте, воле их купци јер нису превисе захтевни а опет врло декоративни примерци цвећа. Дешавало се на жалост, да наручим биљку из иностранства, заиста ме освоји. Међутим да ли током транспорта или она није способна да опстане у нашим условима, једноставно угине“, каже саговорница.

Лето је годишње доба када су у пуном сјају, али и зиму добро подносе, чак и напољу на температури до минус пет степени. Будући да се Весна овим бави из хобија и нема пластеник, највећи јој је проблем где да смести биљке током хладних дана. Срећом, има разумевање супруга Милоја, али и сталих укућана и својих унука јер није било лако од малог дворишта направити праву ботанички башту.

,, Супруг није имао избора, морао је да се помири са тим да своје слободно време проводим у нези мојих биљчица, али тек онда када сам љубав према цвећу пренела и на наше унучиће, а имамо их петоро. Веровали или не, моја најмлађа унука зна имена већини сукулената. Сада ми и он помаже око њих. Направи неке сталаже, помаже око пребацивања током зиме. Мисмим да сада сви уживају“ допуњује Весна.

Савете о третирању сукулената најчешће “прикупља” са интернета, али их и радо дели са онима који их воле, те је и са нама поделила пар.

,,Највише проблема има током зиме ево оне сада са првим мразем морају да се склоне у простор који неће бити претопао, али да опет буде осуначан. Они иначе и поред тога што су тропске биљке лако подносе и температуре до -10, али све преко тога на дуже дана би измрзло биљку. Када мирују током зиме било би пожељно да опет буду осунчане, јер током јесени добију најлепши колорит боја.Друго уколико вам буду у некој сенци почеће да се издужују и губе форму. Заливање је минимално на 2-3 недеље не чешће“саветује за крај наша саговорница.

Са поносом показује своје ретке примерке, признаје да је овде нашла свој мир и поред свакодневног посла. Њена башта је испуњава и обрадује својим бојама које се мењају баш као и годишње доба. Можда једног дана буде професионално посвећена садашњем хобију тако да смо сигурни да ће бити успешан.

Соња Цветковић

Srodni tekstovi

Оставите коментар