Када и како орезивати руже и зашто је то важно

Аутор: draganadpetrovic
627 посета

За ружу кажу да је краљица цвећа и најлепши украс сваке баште. Да би руже биле здраве, напредовале и лепо цветале неопходно је орезиванје три пута годишње. Прво орезивање је у рано пролеће крајем фебруара, потом следи летње од јуна до септембра и јесење крајем новембра. Орезивање подразумева уклањање грана и дршки цветова како бисте одржали чисту биљку.
Руже су зимзелени жбунови који у нашим умерено континенталним условима, услед зиме, одбацују листове. Презимљавају без већих проблема, чак и када се температура спусти више од десетак степени испод нуле. Понекад се деси да дође до промрзавања врхова или већег дела биљке, али по правилу биљка се регенерише и настави вегетацију у наредној сезони.

Илустрација: Приликом орезивања, без обзира која је сорта у питању, важно је уклонити сломљене, мртве, одумрле и болесне гране
Модерне и хибридне руже
Резидба ружа је за многе баштоване захтеван посао, али не морате бити стручњак да бисте их орезали. Најважније је да знате која врста ружа је у питању, да ли су оне које цветају само једном или више пута током сезоне, да ли расту на новом или старом дрвету, да ли су пењачице или грмолике руже. Приликом орезивања, без обзира која је сорта у питању, важно је уклонити сломљене, мртве, одумрле и болесне гране. Ову врсту резидбе треба обавити у рано пролеће пре појаве пупољака. Генерално, све руже треба орезати како би се главна стабљика биљке имала добру циркулацију ваздуха и светлости, уклонити најстарије изданке како би се направило места за нове младице које ће бити снажније и боље цветати. Резове треба направити око 3, 5 центиметара изнад пупољка окренутог напоље. Уколико исечете грану ближе пупољку може довести до његовог отпадања и одумирања гране. Нема потребе да се прави рез под углом од 45 степени, како тврде многи баштовани, јер наука није доказала да то на било који начин може помоћи биљци.
Већина данашњих ружа су модерне, хибридне цветнице настале укрштањем. Ту спадају енглеске руже, хибридне чајне руже, минијатурне, пејзажне, приземне руже, жбунасте руже, пењачице… Модерне руже најчешће имају један цвет на крају дугачке дршке. Приликом резидбе треба уклонити неке од најстаријих изданака што ближе основном дрвету како би се направио простор за неке нове, снажније изданке. Иако изданци ових ружа могу да цветају и до 10 година, најлепши цветови се формирају на оним стабљикама које нису старије од четири године. Преостале дршке се скраћују на два до шест пупољака. Самим орезивањем се регулише висина биљке и њен изглед, односно да ли желите да буде природнија, жбунастија или да има уређен изглед средње висине. Неписано је правило да што је биљка већа и жбунастија цветови су мањи и обрнуто. У зависности од сорте модерне руже које цветају више пута током сезоне најчешће дају нове цветове на сваких 6-7 недеља. Јесење орезивање се спроводи око шест недеља пре зиме како би се зауставило цветање, а биљка добила прилику да очврсне пре доласка хладнијег времена. Током јесење резидбе важно је уклонити стабљике које штрче како биљка не би губила снагу на одржавање ових дршки током зиме.

Илустрација: Приликом орезивања пењачица важно је да главна стабљика има добру вентилацију
Орезивање пењачица
Резидба прија и пењачицама при чему треба задржи оквир око главног стабла уколико су изданци здрави, не сметају једни другоме, не расту испред биљке, у правцу који ће сметати или нису довољно савитљиви да се вежу за оквир. У зависности од тога колико главних изданака имате може да се одсече 1/3 старих изданака како би се ојачало главно стабло и направило места за нове, младе изданке. Ово орезивање се врши у рано пролеће. Уколико ваша пењачица расте у облику лепезе дуж ограде, стубова и жица, одрежите бочне изданке који расту надоле или под углом, а оставите само оне који расту право или на горе. Када се орезивање заврши, главне стабљике се могу везати за оквир, ограду, стуб односно подлогу уз коју ће се пењати док расту. На овај начин ружа ће производити цветове на бочним странама уместо да цвета само на врху главног стабла. Пењачице се лагано орезују у пролеће колико да се уклоне одумрле или током зиме оштећени изданци, док се велика резидба спроводи кад биљка заврши са цветањем. Између ове две резидбе а током лета можете повремено уклинити одумрле дршке или проредити гране како би главна стабљика има добру вентилацију. Такође, као и код обичних ружа потребно је уклањати прецветале или увеле цветове како би се биљка стимулисала да ствара нове пупољке.
За разлику од модерних и хибридних сорти, руже старе неколико деценија се  мање орезују и то лагано у пролеће колико да се уклоне одумрли изданци док се јача резидба спроводи у јесен када се скраћује на 1/3 своје висине. Уколико су у питању руже које цветају само једном током сезоне након цветања уклоните старе изданке како бисте направили места за нове и јаче младице.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар