Да ли знате одакле стиже цвеће за Бели двор?

Аутор: draganadpetrovic
531 посета

Када су Новаковићи из Горње Трнаве, давне 2007. године започели производњу цвећа, ни слутили нису да ће њихове цветнице стићи чак до Белог двора иВладе Републике Србије. Да би задовољили високе критеријуме муштерија, морали су да раде вредно и да из године у годину све више улажу. Сада је њихова цвећарска производња распоређена у осам пластеника, квадратуре око 2200 квадрата и ту није крај јер ова вредна породица увек има нове планове.
„Радили смо поврће и видели да од тога нема велике зараде, предложила сам супругу да кренемо са цвећем, он ме је послушао и тако смо подигли прво један пластеник па следеће још два и сваке године улажемо све више и ширимо посао. Радимо сезонско цвеће, лепи Јова, винка, ледено срце, врбене, дан и ноћ, висећи програм, сурфиније, потпуније, висеће винке, калиопу, разне врсте мушкатле, хризантему на отвореном. Годишње произведемо до 300.000 малих чашица а висећих од 15 – 20.000. Тржиште нам је углавном у Београду, долазе нам и кући из околних градова. Најважнији је квалитет биљке, ми се нисмо рекламирали никада али јако велико тржиште имамо и јако пуно муштерија јер је најбоља реклама од уста до уста, кад је квалитет добар то се чује. Поред бројних пословница и цвећара, наше цвеће годинама иде и за Бели двор и Владу Републике Србије“, каже Јасна Новаковић за ТопПрес. Као и свака грана пољопривреде тако и цвећарство захтева доста улагања. Да би се зарадило мора се имати сигурно тржиште и добар квалитет.

Илустрација: Цвеће тражи доста улагања

„Цене расада и семена се сваке године мењају, овај посао је много леп али мораш дати целог себе, у сезони имамо пар радника који нам помажу јер радни дан траје од 7 јутри до 19 увече. Биљке траже негу, заливање, штићење, пристојна је зарада може да живи четворочлана породица нормално али улагања сваке године су велика. Подигли смо објекте увели парно грејање системе за наводњавање много нам је олакшано. Ја и супруг смо кренули са једним пластеником нисмо никада тражили нити користили помоћ од државе, све што видите овде нас двоје смо сами урадили само вредним радом. Имамо ћерку и сина обоје нам помажу најчешће развозе“, прича нам ова вредна пољопривредница. И још једном се доказало да слога кућу гради. Тако и Новаковићи, сложно и уз договор подигоше пластенике и направише бизнис.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

„Када буде крај сезоне део новца одвојимо за следећу годину, за улагања која су нама потребна. У Србији може да се заради али мора доста да се ради, сваки почетак је тежак, али мора се и ризиковати, нон стоп се едуковати пратити новости шта тржиште тражи леп је ово писао и свима бих га препоручила боље живети овде и ако је по некада тешко него у иностранству“, закључује Јасна.

Извор: http://www.glaszapadnesrbije.rs/890497/cvece-iz-gornje-trnave-i-ove-godine-stiglo-do-belog-dvora-i-vlade-republike-srbije/

Srodni tekstovi

Оставите коментар