Да ли желите да вам петуније буду најлепше до сада?

Аутор: Gdjakovic
447 посета

Петунија се може расађивати из семена што захтева нешто дужи поступак и оптималне услове за раст младице или једноставно купите саднице на пијаци и само их пресадите у веће саксије, леје или жардињере.

Радије бирајте ниске и компактне петуније тамнијих листова с два до три изданка.

Ако постоји цвет који може да улепша сваку башти, или терасу, онда је то петунија.  У питању је један од најпопуларнијих цветних украса која се јавља у различитим облицима од пуних, јастучастих грмова који су савршени украс за ивичњаке и баште, до прелепих висећих врста које се из саксија буквално преливају са ивица балкона и жардињера. Веровали или не, петунија има више цветова него листова, а заступљена је у бројним живописним бојама латица од беле, жуте, ружичасте, јарко црвене и бордо до љубичасте, плаве, као и шарене комбинације боја. Осим тога, цене садница овог цвећа су прилично приступачна што је још један разлог више да их у што већем броју посадите већ овог пролећа.

Стигли нам прелепи примерци муфлона

Петунија (лат. Petunia), води порекло из Јужне Америке где расте у сутропским и тропским условима на стеновитим падинама сиромашним хранљивим материјама. У питању су једногодишње биљке из породице помоћница које су велики су љубитељи сунца, јер је сунчева светлост кључ за њихову лепоту. Због аутентичног изгледа, интензивног раста, бујног цветања и живописних боја, петунију зову и егзотична принцеза међу цвећем.

Ако имате нарцисе у дворишти или их желите ово су савети за вас

Постоје бројне сорте овог цвећа, а код нас се најчешће гаји Petunia hybrida. Потом следи Petunia Milliflora, мала биљка ситних цветова која се обично сади у цветним лејама како би прекрила земљиште, Petunia Multiflora отпорна је на велике падавине и сушна раздобља, Petunia Grandiflora позната по изузетно крупним цветовима чији је пречник 10 сантиметара. Ипак, најпознатија је висећа Petunia Surfinije  раскошних цветова чији изданци могу да порасту и до 1,5 метара.

Петунија се може расађивати из семена што захтева нешто дужи поступак и оптималне услове за раст младице или једноставно купите саднице на пијаци и само их пресадите у веће саксије, леје или жардињере. Приликом избора саднице избегавајте танке и издужене младице светлих листова и са једним цветом јер се лако ломе. Радије бирајте ниске и компактне петуније тамнијих листова с два до три изданка. Петунија воли растресито земљиште, па искусни баштовани саветују да у саксију или леју додате мало песка који ће биљци омогућити добру дренажу. Уколико петунију садите у врту ниже сорте захтевају размак од 25 цм, док је за веће врсте потребно издвојити и до пола метра како би биљка имала места да се бокора.  Правилан размак је важан како би се избегло труљења корена услед задржавања воде или појава болести. Сади се крајем априла и почетком маја, а цвета од јуна до октобра.

Петунија је цвет који воли воду, а заливање се препоручује сваки дан у јутарњим сатима одстајалом водом или кишницом. Чак и лети када су велике врућине избегавајте да петуније заливате хладном водом из црева јер ће то оштети биљку. Петунија не воли води на листовима који могу пожутети већ је сипајте у тањирић уколико је у саксији или уз саму стабљику уколико је посађена у башти. Превелике количине воде утичу и на развој цветова и цветање. Петунија воли обилну прихрану ђубривом и то код садње и за време вегетације. Касније у време цветања није лоше повремено је залити са мало течног ђубрива како бисте биљци омогућили квалитетније и лепше цветове.

Препоручује се ђубриво на бази калцијума и фосфора сваке друге недеље. Уколико петуније имају светле и бледе листове на којима су јасно истакнуте жиле листова, прихрана није довољна и потребно ју је појачати.

 

Одржавање и нега 

Добро развијена петунија има помало грмолики изглед, а како бисте то постигли потребно ју је редовно орезивати. Скраћивање петуније обавља се изнад петог правог листа. Правовремено орезивање даће биљци могућност за рачвање и формирање гранчица што ће на крају произвести изглед цветног грма. Не орезују се само висеће петуније које саме формирају бокоре који се попут најлепших цветних слапова сливају ка земљи.

Иако воли пуно светлости и топлине, ово цвеће не воли врућа лета па тада, према потреби, петунију заливајте и до два пута дневно ујутру и увече. Екстремна врућина током летњих месеци може привремено обуставити цветање, па уколико је у саксији померите је у сеновити крај терасе. Да би лепше цветала потребно је редовно уклањање осушених цветова и њихових петељки што ће поспешити цветање нових.

Како не воле вишак воде петуније су склоне оболевању од трулежи и плесни, што се најпре манифестује на листовима који губе тамно зелену боју, постају светлији, жућкасти и на крају увену. Неопходно је овакве листове уклонити како се зараза не би даље ширила и привремено смањите заливање како би се опоравио корен биљке.

Када су у питању штеточине, петунију могу напасти гусенице и лисне ваши које је потребно уклоните. Ради боље заштите могу се употребити препарати за заштиту биљака од ових штеточина који се могу купити у специјализованим радњама у облику течности или праха.

Srodni tekstovi

Оставите коментар