Генијалан а једноставан трик како да сачувате саксијско цвеће

Аутор: draganadpetrovic
323 посета

Некад се филтер за кафу користио искључиво за кување кафе – данас га користи све више љубитеља цвећарства. Мали папирнати филтери имају више намена – а неки су врло корисни за ваше биљке и башту! Није их тешко учинити корисним за биљке: први корак је стављање филтера за кафу на дно саксије за цвеће. Треба га ставити између земље и одводних отвора саксије – где обично пролазе вода и прљавштина. Кад то урадите, филтер ће пропустити воду, а задржати прљавштину.

Зашто је то корисно? Врло често прљавштина зачепи отворе, а то спречава пролазак вишка воде, али и проток ваздуха. То може да узрокује пропадање корена биљке и коначно и њено увенуће.
Вероватно сте чули или видели какви се ефекти постижу стављањем шљунка на дно саксије. То је иста идеја, али филтери за кафу су једноставнији, јефтинији и заузимају мање простора у саксијама. А то значи да у саксији има више земље – на чему ће вам биљке бити захвалне!

Илустрација: Овај трик можете користити и за собно цвеће

Постоји још један трик за који су филтери за кафу идеални. Будући да упијају, задржаће влагу сваки пут кад заливате цвеће. Неће бити превише влаге да корен труне – него таман колико треба! Дакле, ако ћете користити филтере за кафу, нећете морати толико често да заливате биљку.
И за крај – али не мање важно – филтери за кафу корисни су кад треба да пресадите биљку. Задржаће земљу да се не размрви около.

Извор: https://nsuzivo.rs/zivot/stavite-ovo-u-saksiju-i-cvece-vam-nikad-vise-nece-uvenuti-genijalan-a-tako-jednostavan-trik

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар