Врањанац од почетника у цвећарству догурао до производње 200.000 биљака годишње

Аутор: Gdjakovic
298 посета

Без искуства, са скромним финансијским средствима и великом вољом Тасићи, из Доњег Вртогоша код Врања,  су отпочели производњу цвећа. Данас из десет  пластеника продају око 200.000 саксија годишње и све су постигли сами, уз рад без радног времена и доста улагања.

Тасић са породицом највише производи хризантеме, мушкатле, украсни купус, орхидеје, цикламе, божићне звезде и друго сезонско цвеће.

Цвеће из Доњег Вртогоша најчешће заврши на пијацама у Врању и Пчињском округу, али и на тржишту Македоније.

“Наше газдинство постоји већ 30 година. Ја сам у овај посао укључен девет година, бавимо се цвећарством и повртарством. Посао као посао није тежак, тежак је када је у питању наплата то мало теже иде, али задовољство је радити у цвећарству прича нам Милош  и додаје:

Пастеници су  препуни су хризантемама, мушкатлама, украсним купусом, божићном звездом, цикламом, примулом, цинераријом. Тасићи имају савремену производњу, на пола хектара имају грејање, народњавање системско.

Семенски материјал наручује искључиво код проверених дистрибутера.

Како да гајим поједине сорте цвећа учио сам од својих родитеља, али и од познатих произвођача цвећа у земљи које последњих година редовно обилазим – изјавио је Тасић.

Имају осмомартовски програм, са шест врста, у пролеће 40 врста, на јесен четири врсте, и зими раде четири врте, укупно око 50 врста цвеча годишње.

По Милошевим речима тренутно имају у понуди цикламу, примулу, љубичицу, виолу. Имали су и  Божићну звезду коју су продала. Божићна звезда је све популарнија код нас и одлично се продаје.

„Откако сам почео да се бавим производњом цвећа мој циљ је био да његову производњу и продају организујем на кућну адресу. То ми је успело у време короне и то у ситуацији када сам најмање очекивао. Купцима је очигледно било сигурније да лично дођу по цвеће и тако избегну сувишне контакте приликом куповине на пијаци или у цвећари где такође могу купити цвеће које ми производимо. Продају смо организовали и преко онлајн пијаце и то је био још један нови сигуран пут до наших купаца“, каже задовољно Милош истичући да његовој породици оваква врста продаје више одговара јер имају много више времена да се посвете производњи али и у освајању производње сортимената цвећа којег нема на нашем тржишту.

У домаћинству Тасића раде сви, по потреби и сезонски радници,  у сезони садње цвећа и продаје запошљавају по 3-4 радника. У производњу цвећа укључују се и најмлађи чланови домаћинства.

По Тасићевим речима, смањује се број произвођача цвећа. Доста њих одустаје, неки због старости, неки из неког другог  разлога.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар