Богумила цвет који украшава баште и терасе

Аутор: draganadpetrovic
732 посета

Бунгевилија – богумила је пузавица која цвета од маја до првих мразева. Може достићи висину и преко 10 м у риморским крајевима. Одговара јој место са доста сунца. У условима континенталне климе бунгевилија се гаји у саксијама или жардињерама, па се током зиме уноси у просторију где температура не иде испод 5 степени. Бунгевилија веома често украшава балконе и терасе. Земља у коју садите биљку би требало да буде мешавина тресета и песка (однос 3:2) и богата хумусом. Немојте претеривати са заливањем, јер ћете у том случају подстаћи раст нових листова и смањиће се цветање. Цветови су ситни и неугледни, али прицветни листови су оно што ми зовемо цветовима бунгевилије. Лист не губи боју чак ни на нижим температурама, па се ефекат пуног цветања задржава веома дуго. Ако желите да богумила бујно цвета, садите је на месту где дневно има бар пет сати јаког сунчевог светла.
Нека буде добро заштићена од ветра који јој не прија. Зими може да поднесе температуре од 5 до десет степени. Зими
губи листове, а на пролеће развијају се нови. Богумил прихрањујте ђубривом за биљке цветнице на сваке две недеље
све до септембра. Повремено треба да се дода ђубриво богато грожђем и магнезијумом.

Илустрација: Бугенвилија може да се гаји и у саксијама/ Фото: Pixabay

На подручју Херцег Новог богумиле су почели да гаје почетком 20 века. Познато је да се у парку хотела “Бока”
налазило неколико садница богумиле засађених 1935. године. “Укрштањем међу врстама добијене су нове хибридне врсте и важни хортикултурни култивар. У свету данас постоји око 300 варијетета различите боје цветова од беле, жуте, наранџасте преко црвене до љубичасте.
Бугенвилију можете гајити и формирати као стабло уколико је гајите у великим баштенским саксијама Размножава се
полузрелим резницама стабла у августу уз употребу хормона за ожиљавање дрвенастих биљака. Ожиљавање можете да обављате у чистом песку у сеновитом делу баште који је заштићен од јаког сунца и кише. Богумила се може гајити у пластичним или земљаним саксијама, плетеним корпама које су обложене маховином, чак ће и бетонске саксије и старе корпе за веш послужити сврси. Саксија мора да има што више рупа, како би земља могла добро да се оцеди. На дно саксије можете поставити каменчиће, изломљену циглу или опеку, чак и стиропор.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар