Ако имате нарцисе у дворишти или их желите ово су савети за вас

Аутор: Gdjakovic
581 посета

Јесен је време када се баштенско и балконско цвеће припрема за зиму и период мировања. Међутим, октобар је идеалан за садњу пролећних луковица и то док је земља још топла, како би развиле кореном систем пре првих мразева. Поред лале најпопуларнија луковица код нас је нарцис, прелепо цвеће које ће цвета већ крајем марта и често се сади у комбинацији са другим луковицама као што су лале и зумбули. Нарцис спада у отровне биљке због ликорина који се најчешће налази у тучку и листовима. Ова његова особина растерује мишеве, волухарице, веверице, зечеве… Због тога се од давнина нарциси саде као цвеће које чува куће и складишта хране од ових штеточина.

Пре свега треба одабрати место заштићено од ветра, најбоље испод листопадног дрвећа које у време цветања нарциса још не прави сенку.

https://agropress.org.rs/%d0%b1%d0%b8%d1%99%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%9a%d0%b0/%d1%85%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0/%d0%b4%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d0%bc-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%83%d0%bd%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%b1%d1%83%d0%b4%d1%83-%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%bb%d0%b5/

Нарцис (lat. at. Narcissus)  је вишегодишња отпорна биљка из породице. Нарцис потиче из средоземних крајева Европе, а у народу је познат и под именом дримавац, нежић, суноврат…По овом цвету име је у грчкој митологији добио Нарцис, прелепи младић хладног срца који није хтео да узврати љубав шумској нимфи Ехо, која је умрла због неузвраћене љубави. Богови су га проклели па је једнога дана угледа свој одраз на површини језера и заљубио се у њега. Тако је и сам спознаје бол неузвраћене љубави. Гледајући опседнуто у своју слику, умире на обали језера, доживљава метаморфозу и преображава се у диван цвет. Популарност овог цвећа нагло је порасла у 15. веку од када се сматра за омиљено цвеће у европским баштама.

Приликом садње треба имати у виду да ће ово цвеће остати на истом месту четири до пет година, па му треба обезбедити оптималне услове за раст и развој.

Пре садње нарциса најважније је одабрати здраве луковице, без знакова трулежи и оштећења, сјајне и сочне. Искусни баштовани бирају што крупније луковице које ће већ с првим пролећним данима дати крупне цветове. Приликом садње треба имати у виду да ће ово цвеће остати на истом месту четири до пет година, па му треба обезбедити оптималне услове за раст и развој. Пре свега треба одабрати место заштићено од ветра, најбоље испод листопадног дрвећа које у време цветања нарциса још не прави сенку. Пожељно је да земља буде под благим нагибом како би се избегло задржавање вишка воде која може довести до труљења луковице. Ово цвеће воли pH неутрално или благо кисело земљиште, а дубина садње зависи од крупноће луковице. Најчешће се сади на дубини између 7 и 20 сантиметара уз обавезан размак од бар 30 сантиметара како би биљка могла да се правилно развија. Луковице се затрпају слојем растресите земље и уколико нема кише потребно је умерено заливање да би се добро укорениле и спремно дочекале зиму. Са првим јесењим мразевима добро је место где смо посадили нарцис прекрити са сеном, сламом, сувим лишћем или пиљевином како би се спречило измрзавање. Искусни баштовани саветују да луковице никако не покривате вештачким фолијама за прекривање, јер се може десити да иструле. Такође, препорука је да се сваке две до три године врши расађивање одвајањем новонасталих луковица. Током година из једне луковице може да се формира 4-7 нових што ће резултирати лошијим или ситнијим цветовима.

Ако имате барем једну ружу у врту прочитајте савете искусних

Не сеците лишће после цветања

У току прве године биљка расте на основу депонованих материја у луковици и развија жиличасти коренов систем. Стабљика може да нарасте до пола метра, зелене је боје, спљоштена и са два истакнута уздужна ребра. Листови су седећи, широки око пола центиметра на врху су затупасти зелено-плавичасте боје. Нарцис цвета прилично кратко свега два месеца, најчешће од краја марта до почетка јуна.  На стабљици најчешће се налази један, ређе два цвета препознатљивог звонастог облика. Боја нарциса је жута и бела, као и комбинација ове две боје. Због елегантне дугачке дршке и прелепог цвета нарцис се најчешће користи као резано цвеће.  Увеле цветове треба уклонити како биљка не би трошила енергију на стварање семена већ луковице. После сезоне цветања дуго остају зелени листови које немојте косити. Наиме, у њима се стварају хранљиве материје које се складиште у луковицама које ће касније биљка искористити за зиму и ново избијање. Ако се листови прерано уклоне биљка ће ослабити па ће се наредне сезоне развити само листове, али не и цветове.

Мали водич за пролећну сетву баште, цвећа и зачинског биља

Када су у питању штеточине нарцис нападају пужеви, гриње, нематоде, док су најчешће болести трулеж луковица, као и обољења изазвана вирусима. Као симптом напада гриња појављују се закржљали повијени изданци и цветови који се не отварају. Ако извадите луковице видећете да су мекане са жуто-смеђим пегама. Мекокожне гриње живе између љуски луковице и сисањем биљних сокова проузрокују штету. Оболелу луковицу два сата држати у води чија је температура између 43 и 44 степена како би се уништиле гриње.

Srodni tekstovi

Оставите коментар