Ако желите да вам јоргован на пролеће цвета у башти сада је време да делујете

Аутор: Gdjakovic
1,3K посета

Јесен је време када је цвећа све мање зато што се биљке лагано припремају за зимско мировање. Међутим, октобар је право време и да посадите одређене врсте цвећа како бисте већ са првим данима пролећа имали расцветале леје. У октобру се саде луковице као што су нарциси и лале, али и јоргован.

Ово цвеће је некад било врло популарно у Србији и није било сеоског домаћинства које није имало барем један грм јоргована. Данас је мање заступљено иако својом лепотом и неодољивим, слаткастим мирисом надмашује многе друге врсте цвећа.

Долина јоргована

Јоргован (лат. Syringa vulgaris) је листопадни грм или мање дрво познат по својим мирисним, цветним гроздовима који могу бити беле, љубичасте или ружичасто-плаве боје. Цветови јоргована сматрају се за симбол чистоте и љубави.

Јоргован припада породици маслине и потиче са простора Југоисточне Европе и Мале Азије. У грчкој митологији овај цвет везан је за  Пана бога шума и пастира. Легенда каже да је Пан заљубио у нимфу по имену Сyринга која му није узвратила љубав. Како би побегла од њега, нимфа се претворила у јоргован. Од гране овог дрвета Пан је направио своју фрулу због чега се јоргован сматра светим дрветом Панових шума. У Енглеској овај цвет се повезује са легендарним чаробњаком Мерлином који је створио јоргован како би га даровао Краљу Артуру.

Јоргован је посебно важан за српску историју. Предање каже да је по налогу српског краља Уроша I уочи доласка његове невесте Јелене Анжујске, коју је оженио 1250. засађен јоргован од Студенице до најјужнијег дела кршевите Ибарске клисуре како би се будућа краљица осећала као код куће. Овај део наше земље и данас се често назива Долина јоргована.

Јоргован је жбунасто дрво које може да порасте и до 10 метара, сади се у октобру на сунчано место и у базно земљиште. Водите рачуна да земљиште буде добро дренирано. Јоргован воли влажно земљиште, али не подноси сувише воде која може да оштети корен. Ипак, потребно му је редовно заливање током сувих периода односно лети посебно док је биљка још увек млада са недовољно развијеним кореновим системом да црпи влагу из дубине тла. Ђубрење јоргована може побољшати раст и цветање, а најчешће се користи ђубриво с високим процентом фосфора што ће помоћи развоју цветова. Приликом садње између садница је неопходно направити довољно размака како би биљка имала места да се шири и грана.

Кора јоргована временом мења свој изглед, структуру и боју током старења од зеленкасте и глатке до тамнијих тонова и са љуспицама. Листови су му углавном срцасти, смештени на кратким дршкама и с лица су тамније зелене боје у односу на наличје. Јоргован цвета од априла до маја. Најпре се појављују овални пупољци који имају пик на врху. Малени цветићи су груписани у гроздасте цвасти које имају врло интензиван, пријатан и слаткаст мирис. Размножава се семеном или вегетативним делом биљке, а као украс незаменљив је у двориштима и парковима.

Пожељно је да се јоргован орезује, најбоље кад прође период цветања, како би се одржао облик али и здравље биљке.

Болести и превенција

Јоргован може бити подложан разним болестима и нападима штеточинама, због чега је редован преглед биљке кључан за превенцију и рано уочавање болести. Код ове биљке најчешће се јавља плесан у виду белих или сивих слојева на лишћу. У питању је гљивична болест која се често јавља у условима високе влажности. Да бисте спречили појаву плесни избегавајте прекомерно заливање и обезбедите добру циркулацију ваздуха око биљке. Уколико приметите смеђе мрље на листовима вероватно је јоргован напала биљна  рђа. Ово је још једна гљивична болест која доводи до опадања лишћа и слабљења биљке. Правилно уклањање и уништавање заражених листова може помоћи у контроли ове болести. Заражене гране треба уклонити како би се спречило ширење болести. Јоргован је склон и савијању листова који је најчешће последица лоших услова за његов раст и развој.

Кад су у питању штеточине ову биљку најчешће нападају ситни инсекти односно биљне ваши које се хране биљним соковима. Употреба инсектицида решиће проблем. Поједине врсте јоргована, посебно док је стабло још младо, захтевају подршку у облику везивања како би се спречило савијање грана под тежином цветова. Да бисте спречили појаву болести или штеточина веома је важно одржавање простора око биљке који треба да буде чист. На овај начин спречавате појаву корова који може да одузима воду и хранљиве материје од јоргована. Одржавање здравог окружења помоћи ће у смањену ризика од болести или појаве штеточина које могу да нанесу штету јорговану.

Srodni tekstovi

Оставите коментар