Хладно време одложило сетву, шта ће бити са жетвом?

Аутор: draganadpetrovic
847 посета

Због ниских температура сетва највећег броја усева касни око две недеље, али пољопривредници користе сваки лепдан да убрзају тај посао, изјавила је за Танјуг директорка Удружења „Жита Србије“ Сунчица Савовић.“Сетва шећерне репе је завршена на време у марту, а оптимални рок за завршетак сетве осталих пролећних култура је до 25. априла, Због временских услова тај рок је померен, али ће сетва бити убрзо завршена, јер су пољопривредници користили сваки погодан тренутак да убрзају тај посао“, изјавила је Савовићева.

Додала је да уколико се настави лепо време требаће неколико дана да се земља просуши и пет до седам дана да се оконча сетва.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

„Има довољно влаге у земљишту, али је током целог априла температура земље била ниска и неодговорајућа за сетву, мада није у свим регионима Србије исто“, рекла је Савовићева.

Према подацима којима располажу „Жита Србије“, кукуруз ће овог пролећа бити засејан на милиона хектара, сунцокрет на 200.000 до 220.000 хектара, сојом је планирано да се засеје до 250.000 хектара и још 30.000 хектара под пролећним јечмом.

„С обзиром на кашњење сетве, временске прилике након сетве у периоду раста и развоја усева ће утицати на принос. То значи да ће требати кише у мају, јер ако мај буде сув то ће више утицати на стање усева и приносе свих култура, него да је сетва могла да буде завршена у оптималном року“, оценила је директорка „Жита Србије“.

Савовићева је додала да су се озими усеви потпуно опоравили од шока који су претрпели због ниских температура претходних недеља, али да вегетациони перид зато касни 10-15 дана.

Нагласила је да то значи како ће и жетвени рокови бити померени за око две недеље, па ће жетва пшенице уместо да почне око 20 јуна, као што је уобичајено, највероватније кренути почетком или током прве половине јула.

Избор:https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/setva-pomerena-za-dve-nedele-zbog-hladnog-vremena-22-04-2021

Srodni tekstovi

Оставите коментар