Хељда – моћна биљка здрава за човека, земљу и пчеле

Аутор: draganadpetrovic
546 посета

Хељда се налази у самом врху на листи здравих намирница које се препоручују у људској исхрани. Осим што има вишеструку корист по здравље људи она је изузетно лековита па се већ вековима користи као лек у народној медицини за бројне болести. Често се назива и црним житом иако је ботаничари не сврставају у житарице већ у крмно биље. У Русији се у исхрани користи од царских времена и данас је незаменљива на руској трпези.
Као медицински интересантна и значајна биљка хељда је откривена тек крајем седамдесетих година 20. века кад су научници схватили колико је здрава и лековита.

Отпорна на коров
Хељда (лат. Fagopyrum esculentum) је једногодишња зељаста биљка. Води порекло из централне Азије и у Монголији је гајена и коришћена у исхрани људи још у 10. веку. Осим зрна у људској исхрани се користи лишће ове биљке као поврће за салате и варива. Изузетно је добра за земљу па уколико се остаци хељде заору након жетве нема потребе за ђубрењем јер је она и природно ђубриво. Предност хељде је што брзо расте, отпорна је на болести и за жетву доспева после само три месеца након сетве.
Хељда није захтевна за узгој, сеје се на нископлодном или киселом добро дренираном земљишту. Не подноси мразеве и ниске температуре па се најчешће сеје у првој половини маја. Има разгранат коренов систем који сеже дубоко у земљу а сама биљка нарасте између 75 и 125 сантиметара. Због брзог ницања и раста за кратко време преузима примат на површини и потискује корове па нема потребе за употребом било каквих хемијских средстава. Хељда цвета већ двадесетак дана након ницања ситним белим цветовима који су богати нектаром који привлачи пчеле. У повољним временским условима пчеле могу са једног хектара сакупити и произвести између 100 и 300 килограма веома лековитог меда, специфичног укуса и тамније боје.

Илустрација: Цветови хељде су богати нектаром па привлаче пчеле
Дуго и неједнако сазрева па жетва почиње када је већина плодова зрела али пре осипања зрна које је троугластог облика. Приноси су око две тоне по хектару. Зрно хељде је врло богато хранљивим састојцима, минералним солима и витаминима. Највише су заступљени угљени хидрати и биљна уља, богато је калијумом, фосфором, калцијумом, магнезијумом, натријумом, гвожђем… Садржи и микроелементе као што су јод, цинк, бром и рутин супстанцу из групе витамина П која представља изванредно лековито средство за многе болести савременог човека. Научно је потврђено да рутин из хељде благотворно делује на зидове крвних судова, повећава еластичност и тонус зида капилара. Не садржи глутен па је хељда добра замена за особе које имају интолеранцију на пшеницу. Веома лако се вари и препоручује се у исхрани деце, одраслих и старих особа посебно онима који имају проблеме са варењем.

Илустрација: У исхрани се користи ољуштено зрно 

Употреба у лековите сврхе
Постоје бројне студије које потврђују да хељда може да одржи ниво глукозе у границама нормале боље него други угљени хидрати. Једну од студија спровели су италијански научници који су испитивали деловање хељде на метаболизам шећера. Особе које су добијали храну с високим садржајем хељде показале су толеранција на глукозу, што значи да су њихови организми били способни да боље искористе шећере унете путем хране. Хељда снижава крвни притисак, а изузетно је корисна у лечењу туберколозе. Хељда је значајна за раст костију и обнављање крви а има и агримин који смањује ризик од стерилности. Она јача организам, подмлађује крвне судове, отклања умор, загрева, исушује, повећава циркулацију у рукама и ногама, изграђује крв, повећава лучење урина. Хељда је одлична за памћење и концентрацију, лечи артериосклерозу и затвор, делотворна је и у лечењу болести плућа и бубрега. У народној медицини се препоручује као лек против кашља и слузи у горњим дисајним путевима, особама које пате од анемије, глаукома, реуматизма, гојазности… Хељда може да се користи и за локалну употребу као облог на подручје адомена. Умеси се тесто од хељдиног брашна и воде, стави на стомак и причврсти завојем или крпом преко ноћи за све проблеме стомака.

Илустрација: Чај од хељде помаже пацијентима у опоравку после хемотерапије
У исхрани се користи ољуштено зрно које служи за спремање различитих кашастих јела, док се брашно помешано са пшеничним или ражаним, користи за припрему различитих пекарских производа, повећане сварљиве вредности. Зелени листови хељде као добар извор гликозида користе се као лековито средство за лечење хипертензије и дијабетеса, а чај од хељде помаже пацијентима у опоравку после хемотерапије. Љуске, које остају после љушћења зрна користе се за пуњење јастука и покривача, садрже силицијумску киселину, па уништавају гриње и обезбеђују здрав и миран сан.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар