Фински рецепт: Како убрати 102 килограма краставаца по квадратном метру?

Аутор: draganadpetrovic
470 посета

Укупна површина на којој се производе краставци у Финској износи само 53 хектара. Неки би рекли не баш импресивно. Међутим, прошле године са ове површине Финци су успели да уберу више од 54 милиона килограма краставаца са ове површине. Математички речено то значи да су са сваког квадратног метра убрали 102 килограма краставаца. Сада се логично поставља питање како? Како је објаснио Јирки Јалканен из финског Удружења узгајивача краставаца они у својим стакленицима имају три жетве годишње. На узгој крастава у стакленицима су прешли због неповољне климе – дуге, хладне и влажне зиме, па су у стакленицима створили готово идеалне услове за раст и развој краставаца. Тиме су успели да укупну производњу за само две године подигну за шест милиона килограма, а највећи део производње купују домаћи купци што знатно олакшава транспорт и пласман посебно након затварања држава услед пандемије короне.

  • По досадашњим параметрима и ова 2021. је обећавајућа бар када је потражња за краставцима у питању. Ако не буде неких непредвиђених проблема очекује да ове године премашимо прошлогодишњи рекорд – рекао је Јалканен.
    Иако због пандемије већина ресторана и хотела и у овој земљи не ради, приметан је скок припреме оброка код куће, па самим тим и потражња за краставцима код обичних потрошача. На овај начин су не само компензовали губитке због ограниченог рада угоститељских објеката, већ бележе и значајну зараду.
    Интересантно је да се последњих десет година смањује број стакленика у Финској, али се повећава просечна површина под овом врстом заштићене производње, односно долази до укрупњавања поседа под стакленицима. Такође, стручњаци су забележили да је прошле године након избијања короне дошло до пораста производње поврћа у стакленицима и пластеницима, али да је приметан све већи број људи који чак и у градовима узгајају поврће у саксијама. За сопствене потребе гаји се зачинско биље, чери парадајз, па чак и разне врсте зелене салате.
  • Извор: Агропрес

Srodni tekstovi

Оставите коментар