У Шумадији расте број произвођача јагода

Аутор: draganadpetrovic
442 посета

Шумадија је позната по производњи воћа, а највећи број парцела налази се под шљивом. Међутим последњих година расте број газдинстава која се баве производњом јагода. Породица Васиљевић из Горње Трнаве код Тополе већ се двадесет година бави воћарством, а последње три године се поред воћњака на њиховом имању налазе и саднице јагода.
Породица Васиљевић из Горње Трнаве код Тополе увелико је кренула са припремом садница јагода за нову сезону. На отвореном имају 10.000 живића јагоде док се под пластеницима налази 24.000. Са производњом јагода кренули су пре три године а успех им је донела прошла сезона чији је принос износио 10 тона.
„Ми смо прошле године кренули са ценом од 500 динара, а последње количине смо давали за 100 динара, међутим ухвати се негде просек око 200 динара а то је кад смо ми рачунали прошле годино било да је кило јагода у почетку имало вредност као рецимо 25 килограма пшенице. Јагода мало касни јер смо ми и касније поставили фолије и имали смо проблема са првим цветовима које је оштетио мраз кад је било и минус десет, пошто смо ми овде ипак на некој висини. Са пласманом нисмо имали уопште проблем мада ове године, ако све буде како треба, очекујемо да ћемо прву количину од пар тона јагода послати за иностранство јер имамо и свој транспорт“, каже Момчило Васиљевић, воћар из села Горња Трнава, општина Топола.

Илустрација: Производња јагода све популарнија код воћара у Србији/ ФОТО: Pixabay

Поред јагода Васиљевићи се већ 20 година баве озбиљном производњом воћа. У њиховим воћњацима који се простиру на скоро 20 хектара започети су и третмани заштите од инсеката и паразита који су преживели мразеве.

„Код нас креће око половине марта прскање па до краја месеца. Крећемо по парцелама како где се појави вегетација тако се и штити. Третирамо сада са уљем и са бакром, уље смо добили из иностранства, пошто радимо и извоз и увоз, од наших пријатеља из Пољске, нисмо га куповали код нас. Опрема је јако битна и ове године смо купили још једну кацигу да имамо сви. Мора да се има јер се прска пестицидима, све се полива у неком тренутку па чак и трава тоталом а најбитнији је човек“, објашњава Милован Васиљевић, воћар.

У воћњацима породице Васиљевић највише је заступљена шљива која се простире на 14 хектара. Поред шљиве на преосталим површинама налазе се јабука, трешња и вишња.

„Углавном воће иде за извоз у земље Европске уније. Ту имамо своје партнере, највише из Пољске и Хрватске, док један део пласирамо и на домаће тржиште а један део дајемо људима који извозе за Русију јер ми немамо дозволу за извоз на то тржиште. Тренутна ситуација у свету сигурно ће утицати и на нас јер ће бити већа конкуренција, односно понуда у Европској Унији ће бити већа, а ми Срби смо познати да сами себи обарамо цену јер ако сам ја понудио рецимо динар други ће понудити 90 пара. Нисмо јединствени у изласку на инострано тржиште и то ће бити највећи проблем“, сматра Момчило Васиљевић.

Илустрација: Српске јагоде су изузетно цењене и тражене и у иностранству/ФОТО: Pixabay

Пошто је вегетација каснила због озбиљних мразева ове године браћа Васиљевић нису забринути за стање воћњака актуелне сезоне јер је већ наступило пролеће. Очекују добар род али како сами кажу само да не буде града који често погађа села крај Тополе.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/raste-broj-sumadijskih-gazdinstava-koja-se-bave-proizvodnjom-jagoda_1326240.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар