Уљана репица у одличном стању, очекује се добар род

Аутор: draganadpetrovic
359 посета

За разлику од пшенице којој обилна киша не одговара за развој, уљана репица обећава добар род.
– Врло смо задовољни тренутним стањем усева на територији Војводине али и централне Србије с обзиром да се уљана репица проширила и на друга производна подручја у овој години. Захваљујући повољним временским условима у време сетве, али и временским условима током зиме који су погодовали уљаној репици. Изненадило нас је рано цветање, односно брз пролазак кроз фенофазе, међутим парцеле изгледају одлично, принос обећава. Мало нас плаше олујни ветрови и могућносрт да такав усев улегне. Битно је да произвођачи припреме све за жетву -објашњава Ана Марјановић Јеромела.

Илустрација: Уљана репица је цветала нешто раније ове године
Према њеним речима семе се добро налива, крупно је и тешко.
– По неком природном редоследу прво иде жетва јечма, уљане репице па пшенице. Међутим уколико се настави овакво време са доста кише може се догодити да нам у исто време стигну све три жетве, зато је важно рационално располажемо ресурсима на својим газдинствима и да на време припремимо парцеле и комбајне за жетву, али и место за складиштење семена уљане репице – додала је она.
Генерално у ратарству ове године су ниске откупне цене.
– Произвођачи су у проблему зато што су материјал за сетву уљане репице куповали у време кад је он био изузетно скуп, а сада смо сведоци да цена финалних производа пада и то није само код нас, то је глобални тренд. Ја се надам да ће произвођачи наићи на разумевање како бисмо сачували овај део пољопривредне производње и своје ресурсе – нагласила је Марјановић Јеромела.

Илустрација: Очекују се добри приноси уљане репице ове године

Према њеним речима повећање површина под уљаном репицом мора бити у тесној вези са другим уљаним биљним врстама.
– Према саветима струке површине под уљаним врстама не би требало да прелазе 20 одсто укупне ратарске производње с обзиром на то да се оне међусобно преплићу у одређеним болестима. Верује да пољопривредници воде рачуна о правилима плодореда као основне агротехничке мере и да ће тио применити и у производњи уљане репице – закључила је она.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/uljana-repica-obecava-dobar-rod_1451950.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар