Уљана репица уносна за ратаре, добра и за државу

Аутор: draganadpetrovic
304 посета

Уљана репица је изузетно перспективна уљарица, јер као озима култура избегава летње врелине, а и ценовно се добро котира.Усев уљане репице ове вегетационе сезоне на самом почетку нас је обрадовао својим добрим стањем, што можемо захвалити великој количини падавина крајем лета и почетком јесени. Већина уљане репице је посејана у оптималној фази и сада већ има од шет до осам пари листова, каже Ана Марјановић Јеромела, стручњак новосадског Института за ратарство и повртарство Нови Сад.

У време све интензивнијих и израженијих климатских промена, најкритичнији период за уљану репицу у нашим полусушним условима производње јесте клијање и ницање.

– Разноврсност форми и сортимента уљане репице и правилна агротехника доприноси њеном бољем стању и кондицији на парцели. Самим тим она је једна од биљака доста добро подноси промене климе – нагласила је она.

Илустрација: Уљана репица је захвална за узгој и релативно јефтина, а добра је и као сировина за биодизел

О томе, стању тог усева али и кукуруза на њивама, каква је употребна вредност уљане репице као енергента, сазнајемо од наше саговорнице у разговору за Радио Нови Сад.

– Бележи се пораст производње и приноса уљане репице. Процена је да је ове јесени засејано негде око 37.000 хектара под уљаном репицом. Од овог усева ратари практично имају  први приход, годинама има стабилну цену али и оставља земљиште у добром стању, рано се скида са парцеле па се и накнадни усев најчешће стрно жито сеје на време па се остварује већи приход. Зато не чуди што ратари, који воде рачуна о сваком динару, све више се одлучују за производњу уљане репице – рекла је Ана Марјановић Јеромела.

Она је подсетила и да се производња енергије односно биодизела не случајно се почело управо са уљаном репицом.

–  У питању је биљна врста чија производња је релативно јефтина, успева на различитим типовима земљишта, чак и на онима где ништа друго не расте,  тако да је практично у свим агроеколошким условима могуће производити уљану репицу врло доступна као сировина за биодизел – додала је она.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/uljana-repica-unosna-za-poljoprivrednika-a-dobra-i-za-drzavu-(audio)_1390758.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар