Уљана репица прижељкује снег

Аутор: draganadpetrovic
549 посета

Уљана репица је тржишно изузетно перспективна индустријска култура. Захтева од пољопривредника познавање технологије производње и прецизну механизацију.“Ово променљиво време не погодује у потпуности припреми уљане репице за зиму јер она изнад 5 степени (надземни део) и 2 степена (подземни део) наставља да расте. Она је сад у фази каљења и скупљања хранљивих материја у листу како би била боље припремљена за зиму“ рекла је Стручњак на новосадском Институту за ратарство и повртарство Ана Марјановић Јеромела говорећи о напредовању уљане репице и проблеимима који настају у вези са тим.Додала је да се стручњаци и пољопривреници надају да неће бити наглих захлађења или барем да ће, ако их буде, бити праћена снежним покривачем који би заштитио уљану репицу.

Илустрација: Уљана репица не воли високе температуре/ Фото: Pixabay

Услови за сетву за ову културу нису били добри јер је дужи период у току ницања био без падавина. Оно што код ње представља проблем су високе температуре а не ниске и дугачки периоди изразито високих односно ниских температура тј. неравномерни распоред температура и падавина.

Све је значајнија производња биљних уљаних врста и уљане репице међу њима, не само у прерађивачкој индустрији већ, кад је у питању уљана репица и у производњи биљних протеина који ће надоместити све више животињске протеине и додатно спречити загађење животне средине, рекла је Јеромела.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/uljana-repica-sve-vise-izvor-biljnih-proteina-(audio)_1294912.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар