Уљана репица је тржишно изузетно перспективна индустријска култура. Захтева од пољопривредника познавање технологије производње и прецизну механизацију.“Ово променљиво време не погодује у потпуности припреми уљане репице за зиму јер она изнад 5 степени (надземни део) и 2 степена (подземни део) наставља да расте. Она је сад у фази каљења и скупљања хранљивих материја у листу како би била боље припремљена за зиму“ рекла је Стручњак на новосадском Институту за ратарство и повртарство Ана Марјановић Јеромела говорећи о напредовању уљане репице и проблеимима који настају у вези са тим.Додала је да се стручњаци и пољопривреници надају да неће бити наглих захлађења или барем да ће, ако их буде, бити праћена снежним покривачем који би заштитио уљану репицу.
Услови за сетву за ову културу нису били добри јер је дужи период у току ницања био без падавина. Оно што код ње представља проблем су високе температуре а не ниске и дугачки периоди изразито високих односно ниских температура тј. неравномерни распоред температура и падавина.
Све је значајнија производња биљних уљаних врста и уљане репице међу њима, не само у прерађивачкој индустрији већ, кад је у питању уљана репица и у производњи биљних протеина који ће надоместити све више животињске протеине и додатно спречити загађење животне средине, рекла је Јеромела.
Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/uljana-repica-sve-vise-izvor-biljnih-proteina-(audio)_1294912.html