Упозорење узгајивачима боровнице: Проверите засаде прете болести

Аутор: draganadpetrovic
311 посета

На подручју Војводине засади боровнице се налазе у фази почетка цветања, а у тој фази, и у условима високе влажности, боровница је осетљива на инфекцију патогеном који проузрокује увенуће и сушење цветова и изданака.Овај патоген презимљава у опалим мумифицираним плодовима боровнице. На пролеће, са порастом температура и у условима влажности може доћи до инфекције младих листова, изданака и цветова. На зараженим листовима јављају се браон пеге дуж главног нерва. Ширењем болести долази до сушења листова и целих изданака који се савијају у виду пастирског штапа. Заражени цветови попримају браон боју, а ткиво у основи цветова постаје воденасто.

У фази цветања боровнице су такође изузетно осетљиве и на инфекцију патогеном који проузрокује сиву трулеж. Овај патоген презимљава у зараженим биљним остацима и на пролеће у влажним условима може доћи до инфекције изданака, цветова и плодова.

Илустрација: Боровница је врло осетљива у фази цветања

Симптоми се уочавају у виду палежи цветова, али и трулежи плодова. Палеж може захватити и листове и изданке.

Уколико су у периоду цветања боровнице најављене падавине, ПИС препоручује превентивну примену неког од регистрованих фунгицида са циљем заштите биљака од патогена који проузрокују увенуће и палеж.

Примена инсектицида у фазама цветања воћа је забрањена!

Извор: https://www.agrotv.net/vlazno-vreme-pogoduje-pojavi-bolesti-na-borovnicama/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар