Упозорење стручњака: Претерана употреба азота доноси више штете него користи код поврћа

Аутор: draganadpetrovic
529 посета

Једнострана преобилна исхрана азотом доводи до релативног недостатка фосфора, калијума, бора, цинка, а ако је праћена и присуством довољне количине воде доводи до убрзаног пораста вегетативних органа на штету приноса плодова.Биљке са оваквом исхраном касније почињу плодоношење, на њима су листови велики услед споре разградње хлорофора, тамнозелени, дебљи, добро хидратисани. Услед поремећеног односа угљених хидрата и протеина у корист других, ћелије плодова имају већу запремину и стварају мекано, сунђерасто ткиво, услед чега лако подлежу инфекцији. Такође, имају лошији укус и квалитет, чување је краће, а губици при чувању су већи. Плодови су мали и слабо обојени, карактеристична боја плодова се касније образује, због споријег разлагања хлорофила, а сазревање плодова касни.

Илустрација: Услед претеране употребе азота касни сазревање поврћа

Због повећане осетљивости неких повртарских врста на ниске температуре, претерана исхрана азотом може да има веома штетне последице, посебно у расадничарској производњи. Коренов систем биљака обилно снабдевених азотом је плитак, због чега су такве биљке мање отпорне према земљишној суши. Вишак азота неповољно утиче на отпорност биљака према високим температурама и болестима. Неповољно дејство вишка азота на киселим земљиштима може да се ублажи повећањем пХ вредности земљишта до близу неутралне реакције, као и обилним ђубрењем калијумом.

Претерана употреба азота не само што често није економски оправдана, него може да доведе и до загађења средине нитратима и погоршања биолошке вредности производа, због чега би при утврђивању потребне дозе азота требало строго водити рачуна како о потребама биљака у азоту, тако и о залихама азота у земљишту. Обилна исхрана са азотом посебно у неповољним условима за њихову редукцију (недовољна осветљеност, недостатак влаге и др.), доводи до његовог накупљања у биљкама. Висок садржај нитрата у храни може токсично да делује. Високе количине азотних минералних ђубрива најчешћи су узрочник накупљања нитрата у поврћу, који осим неповољног дејства на здравље људи и животиња, негативно делују на квалитет поврћа.

Илустрација: Црни лук

Посебно много нитрата сакупља салата, спанаћ, цвекла, ротква, келераба, блитва, нешто мање мрква, купусњаче, боранија, а најмање парадајз, паприка, краставац, брокола, карфиол, бели и црни лук, али су велике разлике између сорти. Највише нитрата у просеку поврће садржи у јутарњим часовима, а најмање после подне. Примену азотних ђубрива требало би прилагодити хемијским карактеристикама земљишта и врсти поврћа која се производи. Ниво обезбеђености поврћа азотом може донекле да се оцени на основу боје листова и пораста, а тачније на бази садржаја азота у листовима и у земљишту.

Извор: дипл. инж. Славица Коџопељић, ПССС Зајечар Агрознање доо Зајечар

Извор: https://www.agrotv.net/preterana-upotreba-azota-u-prihrani-povrca/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар