Упозорење стручњака: Поход стенице на воће и поврће, ево шта треба да радите

Аутор: draganadpetrovic
284 посета

Ових дана је прегледом пољопривредних усева и засада уочено присуство браон мраморасте и зелене или повртне стенице. Тренутно се присуство наведених стеница региструје у засадима брескве, нектарине, трешње, леске, соје, кромпира, пшенице и других култура. У току је миграција ових штеточина са древећа и спонтане флоре у пољопривредне усеве и засаде.

Штете причињавају одрасле јединке и ларве које сишу сокове из свих наџемних делова биљака. Увек више преферирају исхрану на плодовима. На нападутим плодовима долази до дисколорације покожице, стварања некротичних тачака и удубљења, погоршања укуса, што све утиче на губитак њиховог квалитета и тржишне вредности.

Тренутно су најугроженији засади бресака, нектарина, леске и трешања. У овим засадима уколико се прегледом уочи присуство стеница препоручује се примена неког од регистрованих инсектицида на бази активне материје deltametrin (Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux) у концентрацији 0,05%.

Приликом примене пестицида обавезно се треба придржавати упутства за употребу. У засадима који се налазе у фазама зрења, попут трешања, посебну пажњу требало би обратити на каренцу, а то је време које је неопходно да прође од последње примене пестицида до бербе. Каренца за наведене инсектициде у засадима бресака и трешања износи 14 дана.

Извор: https://www.agrotv.net/stenice-krenule-u-pohod-na-useve/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар