Украјинска криза и мразеви кроје цену овог воћа, поскупљење сасвим извесно

Аутор: draganadpetrovic
320 посета

Продужена зима и јутарњи мразеви који ће смањити род раног воћа у Србији, као и криза изазвана ратом у Украјини допринеће расту цена воћа ове године, каже секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС Александар Богуновић. Он је у изјави за Тањуг рекао да су најугроженије осетљивије биљке попут кајсије, брескве и ране сорте шљива.

Рекао је и да временски услови погодују развоју болести и појави штеточина, што ће условити нешто интензивније третирање воћа и поврћа, а тиме повећати произвођачку цену. Богуновић је казао да је хладније време условило одлагање сетве и у ратарству, с обзиром на то да температура земљишта мора да буде преко 10 степени да би се семе примило.

Подсетио је да већ другу годину Чачак трпи последице због касних мразева и да је прошле године род кајсије у том крају због тога био преполовљен. Рекао је и да је још рано за процену штете од мраза и снега у златиборском округу, додајући да је тамо више штете ове године нанео рани мраз него снег.

Објаснио је да би штету умањила пуна примена агро технике која подразумева противградне мреже и антифрост системе уколико су у питању крајеви у којима је мраз уобичајена појава.

Такође, поручио је да би за пољопривреднике било корисно да се пре узгоја одређених биљних врста утврде микро климатски услови и провери земљиште.

Илустрација: Биће скупље брескве, кајсије и ране сорте шљива/ФОТО: Pixabay
Неће бити несташице, али ни воћа за извоз

Богуновић сматра да не би требало да буде несташице ниједне сорте воћа карактеристичне за наше поднебље, јер Србија послује са тржишним вишковима, али је додао да је питање колико ће воћа бити за извоз. Што се тиче житарица, падавине претходних дана су, каже, добродошле и омекшале су земљу, те ће то повољно утицати на жетву и род пшенице које се очекују за мало више од два месеца.

„Временски услови утицаће повољно на пшеницу и падавине овој биљној врсти пријају, док је кукуруз је рано рећи. За сада нема разлога за бригу“, поручио је Богуновић.
Подсетио је да је ове године пшеница засејана на око 30.000 хектара више него претходне године, те да се очекује да ће ове године бити произведено око три милиона тоне пшенице, што је, оценио је, с обзиром да су годишње потребе Србије за пшеницом око 1,6 милиона тона, више него довољно и грађани немају разлога за бригу.

Говорећи о увозу и извозу у Русију и Украјину, а у контексту кризе, Богуновић је рекао да се они, иако под отежаним околностима и другачијим условима транспорта, ипак одвијају. Проблем је, каже, транспорт који је скупљи и дуже траје, што не прија одређеним биљним врстама које стајањем труле.

Упозорио је и да ће наредна година бити далеко критичнија за тржиште Украјине, јер је због рата засејано мање обрадивих површина него прошле године.

На питање да ли ће се криза и временски услови одразити на цене воћа и поврћа у Србији, Богуновић је казао да је извесно да ће до тога доћи, јер ће због касне зиме род појединих воћних сорти бити смањен, а истовремено расту цене импута, што ће утицати и на крајње цене производа.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/agrobiznis/46987/tri-vrste-voca-bi-mogle-najvise-da-poskupe-ocekuje-se-rast-cena-zbog-krize-u-ukrajini-i-jutarnjih-mrazeva/vest

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар