Узгој јагода и боровница на истом банку, необично али врло успешно

Аутор: draganadpetrovic
347 посета

Свилајнчанин Давид Радовановић међу најмлађим је пољопривредницима у Доњој Ресави. Определио се за узгој боровница без употребе хемије. Испробао је и комбиновани узгој боровница и јагода на истом земљишту – и то са одличним успехом.

Преко Америке где је неко време радио, затим студија, Давид Радовановић је са 27 година ипак изабрао воћарство као занимање. Вратио се у свој крај и подигао засад боровнице на једном хектару. Пут није било лак, али уз помоћ интернета и друштвених мрежа обезбедио је добар пласман боровнице на домаћем терену, највише у престоници.

Илустрација: Боровнице и јагоде могуће је гајити на истом земљишту

Како је испричао Давид лепо је било радити у Америци, добро је зарађивао али му је недостајала слобода и природа, али и пријатељи и породица.

– Презадовољан сам овогодишњим родом боровнице и по свему судећи имаћу рекордан принос. Што се тиче јагода оне су бонус и одличне су – рекао је он.

Давид на имању има савремени систем за заливање кап по кап, у плану му је да током лета после продаје овогодишњег рода постави и противградну мрежу. Нема сертификат за органску производњу, али каже да биљке гаји без трунке хемије.

– Ово што ми радимо је систем који се своди на то да се природа врати у првобитно стање, да се опорави земљиште од ђубрива и хемије која је прекомерно бацана током година. Наша земља је мека и растресита због тога и има мирис шумске земље – рекао је он.

Илустрација: Јагоде и боровнице деле земљиште и расту у симбиози

Међу првима у Србији Давид је испробао узгој боровница и јагода на истом банку. Биљке деле земљиште, исти систем за заливање, расту и рађају у симбиози и испоставило се да је то добитна комбинација.

Користио је субвенције, државне и општинске, и један је од најмлађих пољопривредника у Свилајнцу, са регистрованим газдинством.

Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/4213339/kombinovani-uzgoj-borovnica-i-jagoda-dobitna-kombinacija

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Пољопривреднци остварили циљ и натерали политичаре да се ревидира план ЕУ | Удружење новинара за пољопривреду 9. фебруар 2024. - 07:50

[…] није кренула у фазу мировања, па је поједино воће попут јагода, јабука, трешњи, крушака… у већини крајева Србије […]

Одговори

Оставите коментар