Узгој цвећа: Колико је потребно улагања а колика је зарада

Аутор: draganadpetrovic
396 посета

ЉУБАВ, рад, доста времена, новца и одрицања, рецепт је који је породица Јовановић из Крежбинца, код Параћина, искористила да се од почетничке расадничке производње сврста међу водеће цвећаре у Поморављу. Препознају их по разноврсном програму и квалитетном цвећу, а на пијацама у Параћину и Јагодини су „од јутра до сутра“.

Стубови овог десеточланог домаћинства су Драган (52) и Мирјана, њихови синови су Марко и Дарко, а ту су још снаја Миљана, унуци Ленка и Вукан, те Мирјанини родитељи и деда. У домаћинству у коме сложно живи пет генерација свако има своје задужење. „Главни“ за цвеће годинама су били Драган и Мира, а недавно им се придружио наследник Марко. Он је, са супругом, развио сопствену производњу. Са 28 година један је од најмлађих цвећара у Поморављу.Јовановићи су раније производили расад паприке и парадајза, а на производњу цвећа прешли су пре деценију. И – нису се покајали. Данас имају 11 пластеника на 1.500 квадрата са комплетном производњом баштенског и саксијског цвећа. Негују на десетине различитих цветних врста, а кроз руке ових вредних домаћина годишње прође више од 200.000 стабљика. Продају и ужиљени садни материјал, купци им долазе кући. То није ништа чудно, јер је поглед на њихове прелепе пластенике уживање за очи.

Илустрација: Узгој цвећа је уживање за очи

– Како кажу, код нас нема шта нема од цвећа. Из баштенског програма ту су лепи јова, бомбонице, винке, кадифице веће и мање…. Од саксијског цвећа најтраженије су мушкатле, класичне и разне друге, калиопа, бегонија и петунија. Производња цвећа никад краја нема, ту 24 сата мораш да будеш будан. Лети, да водиш рачуна о поливању, зими, да угрејеш. Грејање је у цвећарству највећи проблем, најскупље је. Прошла зима била је блага, али није било дана да нисмо ложили. Ми се још увек мучимо, грејемо пећима на трињу. Марка смо, пак, подржали да у његова три пластеника уведе парно грејање. Млада генерација мора да се професионализује – прича за „Новости“ Драган.

Каже да подизање једног пластеника од темеља до уградње система за заливање „кап по кап“ кошта око 3.000 евра. Улагања нису мала, али цвеће враћа уложени рад и труд. Додуше, све мање – забринут је наш саговорник.
– И јесам и нисам задовољан пролећном сезоном. Квалитет цвећа је добар, али нисмо успели све да продамо иако смо свакодневно на пијаци. Дефинитивно је куповна моћ пала.

Наши пензионери често купују цвеће чим подигну пензије, док се инострани само жале.

Надам се да ће нам јесењи програм проћи боље што се продаје тиче. Имаћемо највише хризантему и папучицу.

Гајење цвећа је посао без престанка, са врло кратком паузом током лета, објашњава Мирјана. Она је једина у радном односу у породици, али чим дође из Параћина, са посла, попије кафу и засуче рукаве.

– У општинској Дирекцији за изградњу радим 14,5 година, у цвећарству 12. У пластеницима, први послови за наредну годину крећу већ од септембра и нема одмора. Једно цвеће се сади, друго пресађује, треће орезује… И тако стално. Највише посла има зими, од децембра до марта. Док се други пољопривредници одмарају, ми баш тад ангажујемо раднике јер не можемо сами да стигнемо све – вели Мирјана.

Иако најмлађи у цвећарству, старији син Марко нема „протекцију“. Са супругом и двоје деце искључиво од цвећа живи, с тога улаже велики труд. О своја три пластеника и биљкама на шест ари сам брине. Највише гаји мушкатлу, калиопу, бегонију…

– Са родитељима сам тржиште поделио тако да сам ја у Јагодини. Већ смо уложили много у пластенике па нема назад, морамо и даље да их проширујемо. Стална едукација и правилна нега су врло важни у цвећарству. Треба слушати савете стручњака. Ми теорију претачемо у праксу, зато нам је квалитет одличан. Цвеће се, иначе, сади у чистом супстрату и обавезна је прихрана.

Илустрација: У понуди имају најразличитије сорте цвећа
ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ПОСКУПЉЕЊА

Ове године набавка семена и резница цвећа је поскупела, као и супстрат, прихрана, огрев… О гориву да не причам, а најављено је и поскупљење струје – набраја Драган, забринут што ће улагања у производњу бити све већа. Додаје и да га квите, гориво и доручак на пијаци у Параћину дневно коштају 2.000 динара, што је дупло више него прошле сезоне. А са друге стране, цвеће је поскупело врло мало.
РЕГИСТРОВАНО ГАЗДИНСТВО

Ова радна породица има регистровано пољопривредно газдинство али највише живи од цвећарства, уз допринос Мирјанине плате са посла. За сопствене потребе Јовановићи се баве и повртарством, узгајају свиње и коке носиље. Имају и једну краву за сир и млеко јер, како тврде, овако велико домаћинство треба прехранити.

Извор: https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1129570/ljubav-trud-sve-najlepse-cveta-jovanovici-krezbinca-medju-najboljim-cvecarima-pomoravlju

Фото: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар