Узгој ружа: Почео са 3.000 евра сад има 150.000 садница

Аутор: draganadpetrovic
459 посета

У овом врелом периоду, који није баш погодан за рад на њиви, у селу Вртогош код Врања у подне готово да нема никог, сви су се повукли у своје домове и чекају да прође најтоплији део дана.

Само на имању Дејана Јовановића вредни људи раде на сређивању ружа, док он помаже и у калемљењу и у брању. Поносан је на свој посао јер, како каже, околина је са подсмехом испратила његову идеју да у месту које је познато по производњи јагода – засади руже.

– Да будем искрен, мислим да је и сада тако. Неће људи да раде. Ја сам током целе године на њиви, то је мој избор, јер поред садница имам и резано цвеће, тако да нема одмора – прича овај четрдесетдвогодишњи инжењер пољопривреде који се одлучио да након стицања факултетске дипломе знање примени и у пракси. Тако се пре скоро деценију и по упустио у посао од кога сада солидно живи.

Илустрација: Од ружа може солидно да се живи

На плантажама ружа посађено је тренутно 200.000 подлога, од којих се очекује преко 180.000 садница ружа. Није занемарљив ни број ружа стаблашица, којих је преко 7.000.

– Имамо добро тржиште, једини у нашем крају продајем резане руже, тачније снабдевам цвећаре, а саднице продајем са својим партнером у Босни, Хрватској и наравно у нашој земљи. Имали смо договорен извоз за Украјину, али је рат прекинуо тај посао – каже Дејан.

Поносно показује засаде ружа и каже да је калемљење посао који је врло прецизан, али да у овом крају готово да нема људи који то раде. На његовом имању су тренутно људи из Власотинца који обављају овај посао.

На имању Дејана Јовановића постоји око 100 сорти ружа. Каже да је 70 у продаји, али да се стално ради на стварању нових сојева краљице цвећа.

Овај скромни човек, коме у послу помаже супруга, каже да Вртогош постаје препознатљив по његовим ружама иако међу старијим пољопривредницима влада неверица да се „од цвећа може живети“.

– На факултету ме је занимала производња воћа, али сам се касније определио за руже. Уз невелики почетни капитал од око 3.000 ЕУР, почео сам посао са 15.000 садница, а сада је то 150.000. Никада се нисам покајао, живим у свом крају и радим посао који волим и за који сам се школовао – каже вредни пољопривредник.

Илустрација: Дејан Јовановић стално ради на новим сојевима краљице цвећа

Раније је имао више времена за стално усавршавање и размену искустава са одгајивачима из целе земље, сад му обавезе не дозвољавају, али готово сваке године уноси неку новину у производњу.

Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/3791545/u-mestu-poznatom-po-proizvodnji-jagoda-uzgaja-ruze-od-pocetnih-15000-do

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар