Узгој лековитог и зачинског биља на малим површинама, ово су препоруке

Аутор: draganadpetrovic
844 посета

Двоумите се да ли да се упустите у гајење лековитог биља, или да неколико биљака посадите у оквиру окућнице? У оба случаја одређене препоруке за узгој ће добро доћи.

Последњих година велики број пољопривредника интересује се за гајење лековитог и ароматичног биља на својим парцелама у циљу диверсификације своје производње, а и стварања додате вредности на газдинству. Саветодавци ПССС Ваљево препоручују да пољопривредници који немају искуства са овом производњом, а и уговорено тржиште одвоје један мањи део парцел за сетву ових врста.

Гајење лековитог биља на малим површинама се изводи када се оно први пут појављује у структури биљне производње на газдинству, наводи саветодавац Светлана Јеринић. Препорука стручњака је да се одређена врста лековитог биља гаји на 0,1-0,2 ха у почетку, док се у потпуности не овлада технологијом гајења и прераде која би требало да се изводи кроз удружења или задруге, јер захтева већа финансијска улагања.

 

Илустрација: Бели слез је врло захвалан за узгој

За гајење лековитог биља погодна су мања газдинства

Увођење гајења лековитог и ароматичног биља препоручује се на малим пољопривредним газдинствима, и то у брдским и брдско-планинским подручјима. Мала газдинства су погодна за овај вид производње из више разлога.
Ова производња на малим површинама не захтева велика финансијска улагања. Сви радови могу се обавити сопственом радном снагом, беза ангажоване радне снаге, што значајно смањује трошкове ове производње. На мањим површинама могуће је правовремено обављање свих агротехничких операција (сетва, садња, окопавање, прихрана и сл.). Када се производи на малим површинама, нису потребна велика улагања у капацитете за сушење.

Заснивање производње мора бити праћено адекватном едукацијом произвођача, јер се са лековитим биљем срећу по први пут у производњи и неопходно је да се њој у потпуности прилагоде, као и расположиву механизацију на газдинству.

Илустрација: Лепо може да се заради и на зачинском биљу као што је босиљак

Избор лековитог биља

Пре заснивања производње мора се изабрати једна или више врста лековитог биља на основу расположивог земљишта и његових особина, расположиве радне снаге, расположиве механизације, складишних објеката и др.

У условима јако нестабилног тржишта пољопривредним производима на територији Републике Србије, а касније и у извозу, поставља се оправдано питање како остварити додату вредност на газдинству, а да то не захтева већа финансијска улагања, већ да се искористе расположиви ресурси самог газдинства (земљиште, радна снага, механизација и др.), наводи саветодавац Јеринић.

Свакако најважнији моменат је тржиште и његове потребе, а лековито и ароматично биље је део биљне производње који нема проблема на тржишту, односно са пласманом и у земљи и у свету. Гајење лековитог и ароматичног биља на пољопривредним газдинствима може да буде један од додатних извора зараде.

Многобројна истраживања кажу да је исплативије узгајати лековито биље од других пољопривредних култура. Приход, који се оствари, може бити чак три пута већи од инвестираних средстава. Највећа новчана средства се могу остварити приликом узгоја матичњака, који расте и развија се око десет година и сваке године доноси приход уз минимална улагања.
Може се издвојити бели слез и жалфија, као и зачинско биље са којим може да се оствари висок принос и профит по хектару. Са друге стране, камилица је једногодишња биљка, у коју сваке године мора да се инвестира.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3918804/preporuke-za-gajenje-lekovitog-bilja-na-malim-povrsinama

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар