Узгој касних сорти малине све исплативији

Аутор: draganadpetrovic
248 посета

Лепо време погодује јесењим сортама малине које се још беру у околини Ваљева и Осечине. Воћари у овом крају међу првима су озбиљније почели да шире засаде новим сортама малине које доносе род и у позну јесен.

У домаћинству Јанковића у Гуњацима код Осечине малина се већ неколико година бере до првих јачих јесењих мразева. Ове године засадили су нову позну сорту, која им се већ исплатила са првим родом.

– Засадили смо 25. маја из контејнерске саднице сертификоване из чашица. И ето видите сад већ имамо да беремо, значи само вода, здрав садни материјал, квалитетна ђубрива и да нема траве. Морају бити резултати добри – каже Ана Јанковић, из Села Гуњаци код Осечине.

– Беремо три месеца уместо месец дана и може једна породица са три, четири члана да обере 50 ари, да не плаћају, да не зависимо од радника – наводи Жељко Јанковић.

Илустрација: Берба траје три уместо месец дана и не требају им сезонски радници

Ценом од 400 динара за килограм ове малине воћари су задовљни. Након деценијског искуства у узгајању ових сорти знају шта је неопходно за добар принос:

– Њој баш треба пуно воде, треба мрежа. Најбољи услови су и мрежа и наводњавање да би постигли добар принос. Много је подбацила ове године, ко није имао воду није имао неки велики принос – наглашава Верослав Костић, из села Скадар код Осечине.

– Ми смо овде на подручју Колубарског округа први почели са нешто већим површинама под двородним сортама. Одавде су се саднице већином шириле нарочито полке у друге крајеве Србије и мислим да ће се те сорте и даље ширити, али морају се њима обезбедити услови – истиче Ђорђе Совиљ из ПССС Ваљево.

Јесењим сортама малине засађено је око 15% малиногорја у Колубарском округу. Због продужене бербе и додатног прихода засади се и даље шире.

Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/3888717/uzgoj-kasnih-sorti-maline-u-valjevskom-kraju-sve-isplativiji

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар