Три предлога како да унапредите производњу цвећа у пластеницима

Аутор: draganadpetrovic
687 посета

Узгој цвећа у Србији постаје све озбиљнији бизнис о чему сведочи ширење засада из године у годину. Сваке године у Србији се произведе између седам и осам милиона садница ружа, а највећи део се извезе у Русију. Само за последњих две године значајно су увећане и површине цвећа у заштићеном простору (стакленици и пластеници). Не треба заборавити да због добрих климатских услова и дужине вегетационог периода наша земља има одличне услове за плантажну производњу цвећа и на отвореним површинама и у заштићеном простору. Географска позиција, квалитетно земљиште такође су повољни за узгој цвећа и Србија има све предуслове да крене са још већим развојем ове производње.
Узгајање цвећа у пластеницима је посао који се стално учи, неопходно пратити захтеве тржишта, сајмове цвећа и иновације у производњи. Ми вам нудимо три предлога искусних узгајивача и стручњака за хортикултуру како да унапредите своју пластеничку производњу цвећа.

Илустрација: Србија има све предуслове за повећање производње цвећа
  1. Један од предлога дугогодишњих произвођача је коришћење искључиво белих саксија за висеће цвеће, како би се светлост рефлектовала и на тај начин омогућило пружање довољно светла и доњим биљкама. Тамније саксије „упијају“ светлост и праве сену, врсту застора доњим биљкама, што је нарочити проблем у току зимског периода.

2. Вештачко прављење ноћи, уколико пластеник поседује фолије за затамњивање, омогућиће дужи период производње, а самим тим и продаје. На пример, хризантеме стижу почетком новембра, али скраћивањем дана и продужавањем мрака, ово цвеће ће за продају стићи већ почетком октобра, што произвођаче чини првима на тржишту, саветује дипл. инж. Ана Ђорђевић, ПССС Пожаревац за Агро ТВ.

Илустрација: Саксије за висеће цвеће требало би да буду беле

3. Коришћење чепића за резнице је новина у производњи цвећа. Чепићи су мала количина супстрата обмотана порозним белим папиром са прорезима. Резнице се убоду у чепиће и ставе у мање саксије. Кроз прорезе корен биљке слободно расте, а произвођач прескаче пикирање и расађивање. Биљка се после месец дана са чепићем пребаци у већу саксију са земљом, а папир се распадне након две недеље. На овај начин штеди се не само утрошено време за рад, већ и количина супстрата. Цене оваквих чепића крећу се око неколико динара.

Извор: Агробизнис магазин и Агро ТВ

Srodni tekstovi

Оставите коментар