Топло време шкоди воћкама, ево како да успорите започету вегетацију

Аутор: draganadpetrovic
197 посета

Зима без снега и температуре изнад уобичајених за ово доба године шкоде воћкама и довеле су до тога да неки вегетативни процеси код њих крену раније него што би требало, због чега би, саветују стручњаци, произвођачи требало да обаве одговарајуће орезивање и тако успоре започету вегетацију.Истраживач у Одељењу за заштиту воћака и сертификацију садног материјала у Институту за воћарство Чачак Александар Лепосавић за Тањуг каже да овакво време не одговара биљним врстама, поготово воћу, јер иако је воће у фази дубоког физиолошког мировања одређени процеси већ полако крећу и додаје да би снег повољно деловао јер би успорио или потпуно прекинуо започете процесе.

– То би урадио снег, а оно што произвођачи могу да ураде, поготово код дрвенастих воћних врста јесте да обаве одговарајућју резидбу, јер су процеси већ кренули, а склањањем физиолошки најактивнијих делова, поготово врхова, долази до успоравања вегетације – рекао је Лепосавић.

Илустрација: Скидањем врхова, долази до успоравања вегетације

Он додаје да би произвођачи требало да воде рачуна о редоследу извођења тих операција, јер садашњи временски услови не погодују биљним врстама, али погодују развоју одређених патогена против којих, како је рекао, наши произвођачи последњих година веома тешко проналазе решење.То су пре свега одређене бактерије које раде и на ниским температурама, а на нашем тржишту нема одговарајућих препарата, тако да произвођачи сами морају да обаве многе превентивне мере међу којима је резидба обавезна.

– Требало би и да окрече стабла додавањем одређених бакарних препарата са бактерицидним дејством и тако предупреде штете које могу настати – навео је Лепосавић.

Према његовим речима, ни сада није касно за хемијску заштиту биљака одређеним препаратима, како би се исправила штета.

Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар