Суша и најезда штеточина угрозиле купус

Аутор: draganadpetrovic
325 посета

Сушно лето погодило је пољопривреднике, а посебну борбу са жегом последњих дана воде Футожани који су расадили футошки купус.Један од њих је председник Удружења „Футошки купус“ Мирољуб Јанковић, који је купус посадио на два хектара. Како је објаснио за „Дневник“, земљиште је потребно расхлађивати сваког дана, а како је скочила цена енергената, агрегати који то омогућавају стварају велике трошкове. Уз то, расад су напали и инсекти који из биљака црпе воду – бувачи и лептирасте ваши.

– Парцелу заливам малтене сваког другог дана, нарочито у овој почетној фази да би биљка опстала, а касније, када купус мало ојача, вероватно ћемо мање заливати – рекао је Јанковић. – Проблем што на овим високим температурама купус не може да напредује или расте јако споро. Трошкови су велики, углавном користимо нафту и то нам је велики издатак. Неодрживо је и мало сам љут на себе што сам толико посадио, јер не могу да постигнем све да полијем.

Илустрација: Купус тражи доста воде и не прија му суша

Онај део купуса који се не залије се осуши. Поносни носиоци бренда „Футошки купус“ срчано реагују на то, те им је нарочито жао када биљка увене. Како је наш саговорник истакао, ако се настави суша, приноси ће бити значајно смањени.

– Тренутно и не размишљамо о продајној цени, на њу може утицати више параметара, а питање је и ако поскупи, ко ће моћи то да приушти – нагласио је“ Мирољуб Јанковић. – Бриге су велике, као и количина рада и енергије коју улажемо да спасимо купус, а како несрећа никад не иде сама, имамо и жестоку инвазију инсеката који вуку воду из расада.

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/rasad-futoskog-kupusa-ugorzen-31-07-2022

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар