Сунцокрет добро родио биће уља и за извоз

Аутор: draganadpetrovic
235 посета

Према подацима Завода за статистику, ове године највише је подбацио род кукуруза – за четвртину је мањи него прошле године, а пшенице 9,6 одсто мањи. Оно чега има више него лане је сунцокрет – њиме је ове године засејано више површина, род је добар и уља ће бити готово двоструко више од потреба домаћег тржишта.Ратари су скинули род са више од 95 одсто засејаних површина. Посао би био већ завршен да није било септембарских киша. На њивама са којих још није скинут род, принос ће бити и до 50 одсто мањи. И уљаре су при крају откупа овогодишњег рода, кажу, квалитет је задовољавајући.
„Проценат уља у семену креће се око 42 процента, протеини су од 13 до 15 процената, ти параметри указују на то да ћемо добити уље доброг квалитета“, наводи Биљана Вуцул, руководилац контроле у фабрици уља Банат-Матијевић Аграр.

И док у фабрике још пристиже по неки трактор са сунцокретом, из погона увелико у продају одлазе нове количине уља. Зрна има довољно, а како ће то утицати на цене у радњама, прерађивачи не желе да коментаришу.

„План нам је да откупимо 65.000 тона што је негде преко 25 одсто већа количина у односу на претходну годину. Са откупом ове количине сунцокрета и са прерадом добићемо преко 28.000 тона сирових уља и сачми“, каже Марко Тодић, извршни директор фабрике уља Банат-Матијевић Аграр.

Илустрација: Уља ћемо имати двоструко више него што нам је потребно

Добро је родило, кажу и на продуктној берзи у Новом Саду, а откупна цена је готово девет динара већа него прошле године.

„Последња закључена цена сунцокрета на продуктној берзи у Новом Саду била је 66,7 динара по килограму без ПДВ-а. Уколико упоредимо са истим периодом претходне године када је сунцокрет тргован са 58 динара по килограму без ПДВ-а, тренутна цена је виша за неких 14 одсто. Ми прелазне залихе уља имамо веће него уобичајене у овој сезони, тако да нам остаје да пратимо дешавања како на домаћем тако и на светском тржишту“, наводи Ања Јакшић са Продуктне берзе Нови Сад.

Просечан принос сунцокрета ове јесени у Србији се креће измећу две и по до три тоне по хектару, што би требало обезбедити око 700.000 тона сунцокрета од чега би се произвело око 300.000 тона уља. За потребе домаћег тржишта потребно је обезбедити годишње око 180.000 тона.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4964474/srbija-kukuruz-suncokret-rod.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар