Сунце и суша спржили кукуруз на 70 посто њива у Банату

Аутор: draganadpetrovic
407 посета

БАНАТ ће ове године остати на 30 одсто рода кукуруза. Скоро 70 процената је „спаљено“ и уништено сушом и врелим данима. Генерално гледано, читава Војводина је у проблему са овом ратарском културом, па уколико просечан род буде био око 4,5 тона по хектару, биће одлично. Укупан принос неће бити већи од пет милиона тона, чиме ћемо задовољити само сопствене потребе и имати врло мало за извоз.Овако нам је објаснио тренутну ситуацију на њивама агроаналитичар Жарко Галетин. Како каже, Банат је критичан, а ни Војводина ништа боље не пролази. Процене од пре две недеље сада могу бити кориговане само нагоре. Процењује се да би овогодишњи род могао да буде између 4,5 и пет милиона тона, чиме у овим околностима треба да будемо задовољни, с обзиром на много лошу ситуацију.
– Недостатак падавина и високе температуре, које су најпогубније за кукуруз, уништиле су овогодишњи род – казао је Галетин. – Уз кукуруз, велику штету трпи соја, док ће сунцокрет нешто боље проћи. Њега можда буде 2,6 до 2,7 тона по хектару. Наша земља ће задовољити своје потребе у билансима, да будемо мирни, али ће извоз подбацити код кукуруза. Он ће се свести на прелазне залихе и нешто мало од ове године. То значи да ћемо и престижну позицију у свету да изгубимо, јер смо били у топ 10 земаља извозника. Сада ту нећемо бити.
Истог мишљења су и паори у целом средњем Банату. Не памте овакву сушу још од 2012. године. Говоре да осим оних који неће имати баш ништа, а такви нису ретки, од овогодишњег приноса кукуруза очекују од три до 3,5 тона по хектару, што је далеко од просечних, рецимо, седам.

Илустрација: Ако остане 30 посто кукуруза у Банату биће добро

Недостатак падавина током зимског периода, а нарочито током вегетације утицао је на тренутно стање усева. Није било падавина од момента сетве пролећних усева, као ни на почетку године.

– Од априла је пало само 90 литара по квадратном метру, а вишегодишњи просек за тај период је 243 литра – истиче Зорица Рајачић, руководилац саветодавне службе у Пољопривредно-стручној служби Зрењанина.

– Највећи део региона погодила је велика и незапамћена суша, а постоје делови који су добијали у неколико наврата падавине, али недовољно. Током јула пало је само два литра кише на подручју града Зрењанина, а то је период када је кукуруз посебно осетљив на недостатак воде.

Према њеним речима, на укупно 88.000 хектара засејаних кукурузом има доста стерилних, јалових биљака без клипа или мањих клипова, где је недовршена оплодња и доста оних који су неиспуњени зрном.

Велики број биљака са многих парцела је и силиран, које имају могућности за то, а остало ће се комбајнирати али са веома лошим приносима, поручују из стручне службе ПСС у Зрењанину.

– Имам 50 хектара под кукурузом, доста земље је на Лазаревачком друму, где кап кише није било цело лето и баш сам недавно обишао њиве – каже Стеван Радованчев из Зрењанина, напомињући да је то у овој ситуацији, сасвим солидно у односу на нечије ништа.

Према речима агроаналитичара Милана Пространа, како смо сејали и прихрањивали, тако сада жањемо. Кукуруз који је посејан у оптималном року, имао пуну агротехнику, од припремања земљишта до прихране, боље је издржао ову сушу.

– Ово није једина сушна година, нарочито ако се зна да је кукуруз ризик, јер је сигуран само када га сместите у амбар – сматра Простран.

– Кукуруз је најтеже поднео сушу. Ипак, без обзира на низак принос, дефинитивно ће бити довољно за наше потребе, јер га има на неких милион хектара. Прошле године имали смо род од неких шест милиона тона, а претпрошле осам. Наша земља је извозила од милион па до три милиона тона, и то ће сада највише да страда. Суша је дефинитивно узела данак и када је соја у питању.

Код извоза кукуруза, тренутно имамо залиха од прошле године, како су надлежни рекли, око 800.000 тона, објашњава Простран. Овакве године би додатно биле проблематичне да имамо развијено сточарство. Како је то нама десетковано, највише ће испаштати извозници.
– Берба кукуруза ће кренути двадесетак дана раније, крајем августа – сматра Простран.
– Тек тада ће моћи да се да нека процена рода.

Илустрација: Сунцокрету суша не смета много

СУНЦОКРЕТ ИЗДРЖЉИВИЈИ
РАЗЛИЧИТЕ су и процене на колико хектара је сунцокрет посејан. То се креће од неких 245.000 до 270.000. Очекивања рода су од 750.000 до 830.000 тона. Агроаналитичар Бранислав Гулан истиче да домаћем тржишту треба годишње око 82.000 до 84.000 литара уља годишње. То значи да сваке године за извоз имамо око 150.000 литара. У овој години била је и повећана сетва ове уљарице, па је он заузео око 245.000 хектара. Може се очекивати род од око 750.000 тона зрна за прераду.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1143365/sunce-sprzilo-zlatno-zrno-susa-vreli-dani-unistili-kukuruz-banatu-oko-70-odsto-oranica-nista-bolje-ostatku-vojvodine

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар