Стручњаци упозоравају да обратите пажњу на штеточине шљиве

Аутор: draganadpetrovic
456 посета

На подручју Србије шљиве се, у зависности од сортимента и локалитета налазе у фази од другог опадања плодова до плод око 70% крајње величине. Визуелним прегледом засада региструје се присуство јаја у различитим ембрионалним фазама развоја шљивиног смотавца на листовима и плодовима. У току је интензивно пиљење ларви прве генерације ове штеточине.Штете проузрокују ларве које се убушују и хране унутар плодова. Такви, међу произвођачима познати као црвљиви плодови, губе тржишну вредност, превремено сазревају и опадају.

Илустрација: У шљивицима су регистроване биљне ваши

У шљивицима се и даље региструје присуство биљних ваши, и то шљивине ваши коврџалице и шљивине брашнаве ваши које причињавају штете сисањем биљних сокова на наличју листова и врховима младара, што за последицу има коврџање листова и заостајање у порасту младих ластара. За производњу шљива је значајна и њихова улога као вектора вируса шарке шљиве.
Са циљем спречавања убушивања ларви шљивиног смотавца у плодове и сузбијања биљних ваши препоручује се примена инсектицида Tonus extra (a.m. acetamiprid) 0,025% са каренцом од 28 дана.

Извор: https://www.agrotv.net/pis-skrece-paznju-na-zastitu-sljive/

Srodni tekstovi

Оставите коментар