Стручни савети за производњу раног купуса на отвореном

Аутор: draganadpetrovic
282 посета

Подручје Јабланичког округа карактерише производња поврћа током целе године. Током зимског периода одвија се производња поврћа како у заштићеном простору, тако и на отвореном пољу. Сетва семена за производњу расада раног купуса на отвореном пољу почиње током јануара и фебруара, у топлим лејама и контејнерима.

За сетву треба користити декларисано семе. Расађивање се обавља, зависно од времена сетве, временских прилика и планираног пласмана крајем фебруара, током марта и априла, а берба зависно од климатских прилика и особине хибрида крајем маја, током јуна и јула.

Садњу купуса на отвореном треба прилагодити временским условима како не би дошло до пропадања биљака. Због биолошких карактеристика, малих захтева за температуром, мада најбоље резултате постижемо када му обезбедимо оптималне температуре у свим фазама раста и развића могућа је рана производња на отвореном пољу. Најпогодније температуре за раст и развој купуса су од 15 до 20 степени.

Илустрација: Након расађивања обилно заливајте купус

Биљка купуса захтева доста светлости, нарочито у фази расада, јер у случају недостатка светлости долази до издуживања стабла. Купус има велику лисну масу, а релативно слабо развијен коренов систем, купус има велике захтеве за водом. Фазу након расађивања карактеришу повећани захтеви за водом.

За успешну производњу купуса најпогоднија су средње тешка земљишта са добрим ваздушним и водним режимом, која су неутралне реакције. Садња расада на нашем подручју се обавља ручно-садиљком и машински-садилицом. Ако се садња обавља садилицом, предходно је морамо подесити.

Проверу након садње првих биљака можемо проверити покушајем чупања биљке. Уколико ишчупамо биљку, подешавање морамо поновити, уколико откинемо само лист, а биљка остане засађена, садилица је добро подешена. Најбоље је садњу обавити у јутарњим или вечерњим сатима. Припрема земљишта мора бити квалитетна и на време обављена.
Основна обрада почиње у јесен. Пре расађивања купуса земљиште треба што боље припремити, како би добили ситномрвичасту структуру. Имајући у виду да образује велику вегетативну масу, купус веома добро усваја хранива из органских ђубрива, која је потребно растурити у јесен са основном обрадом. Купус даје одличне резултате при ђубрењу стајњаком.

Ђубрење треба обавити на основу резултата агрохемијске анализе, али је општа констатација да ђубрење пролећног купуса треба увећати 2-2,5 пута од количине хранива изнетих приносом. Максималну количину хранива купус захтева у периоду образовања главице. Непосредно након садње биљка усваја највећу количину Н, све до момента образовања главице.

Илустрација: Купус је најбоље ђубрити стајским ђубривом

При образовању главице биљци је најпотребнији П, па све до краја вегетације, а К се највише усваја у фази раста главице, што нам говори да ђубрење купуса треба базирати на основном ђубрењу (заједно са основном обрадом). Прихрану купуса треба планирати у два наврата: Први пут до фазе формирања розете, са 1/3 Н ђубрива а другу прихрану треба обавити у почетку формирања главице са преосталом планираном количином ђубрива.

За рану производњу купуса на отвореном препоручује се садња здравог, добро однегованог расада на међуредни размак око 50 цм, а размак у реду између биљака 30-40 цм, како би се оствариои склоп 50-66.000 биљака/ха.

др Јелена Стојиљковић,
саветодавац за ратарство и повртарство ПССС Лесковац

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар